Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

POREZNI BIG BROTHER Ukida se popis stanovništva, Porezna uprava znat će sve o vama

Vlada je danas u Hrvatski sabor uputila prijedlog Zakona o Središnjem registru stanovništva, čijim će usvajanjem prestati potreba za provođenjem Popisa stanovništva.

Kako je objavio portal Poslovni.hr, u Registru će se povezati podaci iz svih postojećih evidencija s punom primjenom od lipnja 2026. godine i to iz državnih matica, upisnika, informacijskih sustava i drugih nadležnih tijela. Registar će voditi Ministarstvo financija, Porezna uprava.

– U Registar će se upisivati podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj, o strancima koji imaju prebivalište ili boravak u Hrvatskoj, kao i podaci o hrvatskim državljanima s prebivalištem izvan Hrvatske kako bi, po prvi puta, bila ustrojena i evidencija o našim državljanima izvan Hrvatske, pojasnio je ministar financija Marko Primorac.

Sadržavat će podatke o broju i prostornom rasporedu stanovnika prema socijalnim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim, stambenim i ostalim obilježjima, podatke o srodstvu i podatke o kućanstvima te na taj način omogućiti dostupnost na jednom mjestu podataka o stanovništvu i njihovim obilježjima, srodstvu upisanih osoba te o kućanstvima i njihovim obilježjima.

Registar će se ustrojavati postupno tijekom 2025. godine, a puna primjena očekuje se od 1. lipnja 2026. godine.

– Ističem tu i vođenje jedinstvene elektroničke evidencije rada i evidencije neaktivnih osoba, prije svega radi lakšeg otkrivanja prekršitelja i suzbijana određenih pojavnih oblika neprijavljenog rada, potom ubrzavanje provedbe ostavinskih postupaka. Prema podacima iz Registra moći će se lakše utvrđivati nasljednici, dodao je Primorac.

 

Slušaj uživo
zatvori