Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Ponovno srušen strujni rekord! Kako će tek biti dok svi priključimo automobile

Hrvatska ovog ljeta ruši sve rekorde u potrošnji električne energije.

Kako navode operatori, uzrok je masovno postavljanje i uključivanje klima uređaja tijekom dvotjednog toplinskog vala, a slobodno se možemo zapitati što će biti dok jednog dana svi “pozelenimo” i na punjače priključimo i električna vozila.

Kako su izvijestili iz Hrvatskog operatora prijenosnih sustava (HOPS), novi rekord pao je u srijedu, 17. srpnja.

– U 20. satu imali smo još jednu rekordnu, maksimalnu potrošnju električne energije od 3.361 megavat sata (MWh). Time je dosegnut novi ljetni maksimalni iznos satne potrošnje od kada ga bilježi HOPS – javili su.

Za jučer, 18. srpnja predviđena je dnevna potrošnja 67.781 MWh uz predviđeni maksimum, 3.225 MWh u 19. satu. Inače, najveća potrošnja električne energije ostvaruje se u radnom tjednu dok tijekom vikenda, vršna opterećenja često ne prelaze 3.000 MWh, navode u HOPS-u.

– S obzirom na sve intenzivniju turističku sezonu i sve veću klimatizaciju svih turističkih objekata, kao i radnih prostora, te objekata za stanovanje, očekuje se da će ovog ljeta maksimalni satni iznos potrošnje električne energije još uvijek probijati do sada zabilježene rekordne vrijednosti – zaključuju u HOPS-u.

Dodaju kako je raspoloživost prijenosne mreže na visokoj razini te ne očekuju probleme u redovitoj opskrbi električnom energijom.

Potrebe za električnom energijom hrvatskog elektroenergetskog sustava namiruju se iz domaćih elektrana te uvozom električne energije, od čega gotovo polovinu čini proizvodnja iz hrvatskog dijela nuklearne elektrane Krško.

Slušaj uživo
zatvori