Nedjelja, 1. rujna 2024.

PODRAVCE KAMERA VOLI Nova kamera za nadzor brzine u svega nekoliko dana snimila više od 150 prekršaja

Na koprivničko-križevačkom području došlo je do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća.

Kazao je tako na sjednici Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije voditelj poslova Prometne policije Damir Jančijev prilikom predstavljanja stanja sigurnosti u cestovnom prometu na području Policijske uprave koprivničko-križevačke za prvih šest mjeseci 2024. godine.

– U odnosu na isto razdoblje prošle godine došlo je do povećanja ukupnog broja prometnih nesreća s 520 na 553, što je povećanje za 6,3 posto, zatim prometnih nesreća s poginulim osobama s jedne na dvije, što je povećanje od 100 posto, broj prometnih nesreća s povrijeđenim osobama sa 117 na 128 i tu je riječ o povećanju od 9,4 posto i prometnih nesreća s materijalnom štetom s 402 na 423 i to je povećanje od 5,2 posto. Smanjen je broj teže stradalih osoba s 31 na 27 te lakše stradalih osoba sa 149 na 135 – objasnio je Jančijev.

Brzina, alkohol, nekorištenje sigurnosnog pojasa te upotreba mobitela tijekom upravljanja vozilima, koje se kolokvijalno nazivaju i “4 ubojice u prometu”, i dalje imaju najveći udio u ukupnom broju prometnih nesreća, naglasio je Jančijev te skrenuo pozornost kako je porastao i broj prometnih nesreća u kojima su sudjelovali mladi vozači. Tako su ove godine zabilježene 83 prometne nesreće, što je 17 više nego u odnosu na prošlu godinu.

Posebno je naglasio podatak koji se odnosi na nepoštivanje propisa i ograničenja brzine pa je tako primjerice u posljednjih nekoliko dana na poziciji nove kamere za nadzor brzine, kod nadvožnjaka pokraj trgovačkog centra Supernova u Koprivnici, registrirano više od 150 prekršaja.

– Da je situacija u prometu ozbiljna te da je potrebno veće poštivanje svih propisa radi vlastite i opće sigurnosti svih dionika, govori i podatak da je ove godine teškim prekršiteljima oduzeto čak 14 vozila, od čega je sedam vozila trajno oduzeto dok se za ostatak vozila čeka završetak postupka – naglasili su članovi savjeta.

Spomenimo da su sjednici savjeta prisustvovali i koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić.

Izvor: kckzz.hr
zatvori