Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

U vrtiću lijepo i tijekom ljeta, ravnateljica Oreški: Od ove godine jasličari imaju klimu, a djeca najviše vole igre prskanja

Završila je još jedna školska godina, podijeljene su svjedodžbe i onima odličnima pohvalnice. S druge strane maturanti nestrpljivo čekaju rezultate državnih ispita, ali što je s mališanima?

Vrtićka godina također je završila, a vrtić s radom nije. Počela su ljetna dežurstva jer većina roditelja nema “baka servis” pa su primorani do svojeg godišnjeg odmora dijete i dalje odvoziti u vrtiće, ali ovog puta u dežurne objekte.

Dežurni objekti

Tako je svaki roditelj do kraja lipnja morao ispuniti anketu kako bi djelatnici vrtića znali koliko će djece tijekom ljetnih mjeseci boraviti u vrtiću.

Prema ispunjenim anketama u koprivničkom Dječjem vrtiću Tratinčica upisano je 337 vrtićke djece te 74 jasličara.

– Počeli smo s 19 skupina, od čega 15 vrtićkih i četiri jasličke, a radi se u sljedećim objektima: Bubamara, Ivančica, Bombončić, Tratinčica te Loptica. Jaslice Bubamara su klimatizirane te je ljetni rad za najmlađe od ove godine puno ugodniji. Bitno je naglasiti da će se navedeni broj djece mijenjati kroz ljeto ovisno o godišnjem odmoru roditelja, odnosno nisu sva zapisana djeca u isto vrijeme u vrtiću – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Sandra Oreški.

Ravnateljica Sandra Oreški / Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Prošle godine također su startali s 19 skupina, 13 vrtićkih i šest jasličkih. Kako velik broj djece i dalje pohađa vrtić, upitali smo ju utječe li to na njihov odlazak na godišnji odmor.

– S obzirom na veliki broj odgojitelja nemamo problem s organiziranjem godišnjih odmora koje odgojitelji koriste gotovo isključivo u ljetnom periodu kako bi kroz godinu bili sa svojim skupinama. Ljetno spajanje skupina funkcionira tako da se spajaju skupine iz istih objekata kako bi djeca u svakom trenutku imala barem jednog poznatog odgojitelja – pojasnila je ravnateljica Oreški.

Igre na otvorenom

Tijekom ljetnog rada nastoje maksimalno iskoristiti pogodnosti igre na otvorenom pa se tako mnoge aktivnosti organiziraju na terasama s naglaskom na igre s vodom.

– Kada vremenski uvjeti dozvoljavaju za djecu se organiziraju i igre prskanja koje ih naročito vesele. Naravno, pritom se velika pažnja pridaje zaštiti djece od nepovoljnog utjecaja sunca i vrućina – dodaje ravnateljica.

Snimila Ivona Rož.

Naravno, zanimalo nas je kako rade djelatnici kuhinje s obzirom na to da je povećan broj djece i u ljetnom periodu.

– Što se tiče kuhinja rade kuhinje u objektima Tratinčica i Loptica prema rasporedu koji je identičan onom kroz godinu – ističe ravnateljica te dodaje kako jelovnik sadrži doručak, ručak i dvije užine.

Slušaj uživo
zatvori