Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

PITALI SMO SE Gdje je nestao divovski jeger s manifestacija?

“U subotu će zasigurno najveća atrakcija biti 100 metara dugačak jeger s friškim kruhom i ajvarom” pisalo je, sada već davne 2002. godine, u najavi ondašnjih Podravskih motiva koji su se u to vrijeme održavali u ljetnim mjesecima.

Tako je i bilo – velika jeger atrakcija nestala je u rekordnom roku.

Apetiti su se poslije samo povećavali pa je i jeger iz godine u godinu rastao. Već godinu poslije njegova je dužina iznosila 250 metara, 2004. je poduplao svoju masu i dosegao čak pola tone. Godine 2005. povodom 649. godine postojanja grada Koprivnice izrađen je 649 metara dug jeger, a pojavila se i maksi palačinka.

Godine 2006. dužina jegera se povećala za samo jedan metar, no već 2007. na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Koprivnice zaključeno je da se ovoj omiljenoj podravskoj kobasici pridaje previše medijske pozornosti te je naglašeno kako je bit Podravskih motiva umjetnost, a da bi sve ostalo trebali biti samo popratni sadržaji.

Priča se ponovila i 2008. godine – jegera bi trebalo odvojiti od Motiva i spojiti s tomu sličnim sadržajem, Pivovarijadom. Usprkos tome, povećao se na rekordnih 1.356 metara.

Na Podravskim motivima godinu kasnije dogodio se presedan – bio je to prvi put da Podravka nije donirala kilometarski jeger. Srećom za sve, Grad je preuzeo taj trošak.

Bio je to početak kraja. Već iduće godine naglasak je bio na kvaliteti, a ne kvantiteti. Nismo dakle imali najdulji, već najbolji jeger. Nije bilo ni klasične podjele, već je naš protagonist priče bio izrezan na komadiće. Jeger je 2011. godine bio u sigurnim rukama tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića, no njegova je sreća bila kratkog vijeka jer je godinu nakon dobio dostojnog protivnika – 280 metara dugu palačinku.

Jeger je nastavio svoju borbu za prevlast nad palačinkom u godinama poslije, no polako je ulazio u zaborav. Njegova veličina više nije bila bitna. Zaštitni znak ove manifestacije kuhari su utapali u vinu i pržili na roštilju. No, i danas je rado viđen gost u gastronomskoj ponudi brojnih manifestacija. Možda više nije velik, ali svima je u sjećanju kao najbolji.

Slušaj uživo
zatvori