Subota, 27. srpnja 2024.

Obiteljima za rješavanje stambenog pitanja do 10.000 eura

Općina Virje nastavlja pomagati mlade obitelji prilikom rješavanja njihovog stambenog pitanja odobravanjem potpora za kupnju građevinskog zemljišta ili kuće te za ulaganje u postojeći stambeni objekt.

Program se provodi od 2017. godine te se pokazao kao vrlo pozitivan s obzirom na broj mladih obitelji koje su doselile ili zadržale prebivalište na području Općine Virje. Jedan od uvjeta je da je jedan od podnositelja bračnih ili izvanbračnih drugova starosti do 40 godina.

– Mlade obitelji mogu ostvariti nekoliko vrsta financijske potpore. Primjerice, pri kupnji građevinskog zemljišta za gradnju kuće do 50 posto kupoprodajne cijene, a maksimalno 4.000 eura te pri kupnji stambenog objekta do 20 posto kupoprodajne cijene, a maksimalno 10.000 eura – javili su iz Općine.

Tu je i potpora za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju, sanaciju ili dogradnju postojećeg stambenog prostora u visini 50 posto prihvatljivih troškova, a maksimalno u visini 5.000 eura.

– Uvedena je i nova mjera, a odnosi se na gradnju obiteljske kuće uključujući i montažnu gradnju za koju mlade obitelji mogu ostvariti potporu od 20 posto troškova gradnje, a maksimalno 10.000 eura – dodali su.

Od početka uvođenja programa 2017. do kraja 2023. godine za potpore za mlade Općina je izdvojila više od 700.000 eura, dok je u ovoj godini do sada odobrena potpora za kupnju 11 kuća. Te su potpore iznosile ukupno oko 85.000 eura.

Dodajmo kako Općina Virje ima i dodatne potpore za mlade, među kojima su rodiljne naknade, sufinanciranje vrtića, sufinanciranje školskog pribora, osiguranje školskih bilježnica za osnovnoškolce, sufinanciranje glazbene škole, sufinanciranje prijevoza učenika i smještaja u učeničkim domovima te povoljni učenički i studentski krediti.

zatvori