Nedjelja, 6. listopada 2024.

Nezavisni dobili državnog tajnika u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, Lacković: Željeli smo nekoga tko će ‘paziti’ i na naše Sveučilište Sjever

Vlada rješava kadrovsku križaljku u ministarstvima, a na red su došli i državni tajnici među kojima je jedno mjesto pripalo Nikoli Mrvcu i to na prijedlog nezavisnog Željka Lackovića s liste Domovinskog pokreta.

Podsjetimo, DP-u je prema izbornim rezultatima pripalo osam mjesta za državne tajnike plus jedno koje su popunili njihovi partneri iz redova nezavisnih.

Mrvac je ušao u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, na poziciju s koje će brinuti o visokom obrazovanju, potvrdio nam je zastupnik Željko Lacković te dodao kako se radi o jednom od pokretača Sveučilišta Sjever.

Nikola Mrvac / Foto: Akademija tehničkih znanosti, srednja.hr

– Vladajuća većina i klubovi koji joj pripadaju u proteklom razdoblju pregovaraju o pozicijama koje su potrebne kako bi se provodile one politike koje su stranke propagirale u predizborno vrijeme. Mogu reći da je za našu Koprivničko-križevačku županiju vrlo bitan segment obrazovanja, jer znamo da je naše Sveučilište Sjever najmlađe u Republici  Hrvatskoj, da ima dosta izazova ispred sebe, ali da još uvijek nema tretman na nacionalnoj razini kakav bi po broju studenata prema rezultatima, programima i studijima koje pokreću, po nama zaslužilo. Željeli smo upravo kroz poziciju državnog tajnika u Ministarstvu na poziciji za visoko obrazovanje imati svog čovjeka koji će voditi računa, između ostaloga, s povećanom pažnjom i za naše Sveučilište Sjever – rekao nam je Željko Lacković.

Uspredbe radi, Sveučilište Zadar ima 700-tinjak zaposlenih, a ima manje studenata od Sveučilišta Sjever koje nema ni 300 zaposlenih.

Klub nezavisnih nije odmak od Vlade

Podsjetimo kako već mjesec dana u Hrvatskom saboru djeluje i Klub nezavisnih zastupnika u kojem su Željko Lacković i Vesna Vučemilović te HSU-ov Veselko Gabričević.

Njihovo “izdvajanje” u medijima se i dalje tumači kao odmak od politike vladajućih, no Lacković to opovrgava te navodi kako je osnivanje “vlastitih” klubova nakon izbora uobičajena pojava koja olakšava komunikaciju između predstavnika istog političkog spektra.

– HNS ima svoj klub, i HDS, manjinci imaju dva kluba… Nije nitko nikuda otišao kako se pogrešno tumači da “DP gubi zastupnike”. Normalno je da zastupnici osnivaju svoje klubove – ponovio je Lacković.

Slušaj uživo
zatvori