Utorak, 8. listopada 2024.

NEDOSTATAK ODGOJITELJA Ravnateljica Oreški: Rješenje problema je u vraćanju digniteta struci, odgojiteljice nisu samo tete čuvalice

U Hrvatskoj prema navodima sindikata nedostaje oko 5.000 odgojitelja.

Rekla nam je to ravnateljica koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica Sandra Oreški i dodala da je u zadnje vrijeme aktualizirano pitanje nedostatka ovog kadra.

– Sindikati navode da su povećane i upisne kvote na studiju ranog i predškolskog odgoja, no ostale su nepopunjene. Kao i svi vrtići u Hrvatskoj i mi se susrećemo s problemom nedostatka odgojitelja, no situacija u Tratinčici nije alarmantna. Trenutno je u naše 42 skupine zaposleno 87 odgojitelja te time pokrivamo sve naše potrebe – kazala je ravnateljica.

Nastavila je kako od 87 odgojitelja njih 79 ima završen preddiplomski studij za odgojitelja predškolske djece, petero ima završen diplomski, a tri odgojiteljice imaju srednjoškolsko obrazovanje za odgojitelja i one će u idućih nekoliko godina otići u mirovinu.

Nestručna zamjena umjesto odgojitelja

– Kao i sve predškolske ustanove u Hrvatskoj i u našem vrtiću se, kada nema raspoloživog stručnog kadra, zapošljavaju nestručne osobe koje rade na zamjenama. Ono što je važno napomenuti da smo u Tratinčici vrlo rigorozni po tom pitanju pa su naše nestručne zamjene učiteljice, pedagoginje te osobe koje su završile edukaciju za dadilju. Ono na što smo ponosni jest činjenica da od njih osam koje su trenutno zaposlene kod nas, njih šest završava studij za odgojitelja dok preostale dvije planiraju završiti edukaciju za pomoćnika za djecu s teškoćama u razvoju – objasnila je Oreški.

Istaknula je da brojke pokazuju kako na razini cijele države dolazi do deficita odgojitelja koji imaju stečeno akademsko zvanje.

– Rješenje ovog problema vidim u, prije svega, vraćanju digniteta samoj struci. Često se na odgojitelje gleda kao na tete čuvalice te se zaboravlja da su to akademski obrazovani ljudi koji studiraju tri, a sve češće i pet godina kako bi mogli odgajati i obrazovati naše najmanje. Na njima je velika odgovornost, jer je prvih šest godina u životu djeteta izuzetno važno. U tom se razdoblju usvajaju navike koje ostaju za čitav život i formira se ličnost. Odgojiteljice nisu čuvalice već prvi učitelji. Svakako bi promjena perspektive javnosti o tome promijenila dosta toga. Naravno, bolji uvjeti rada su svakako faktor koji je itekako važan jer na kraju, svi mi radimo za novac – objasnila je ravnateljica.

Dobri uvjeti rada u Tratinčici

Na pitanje kakvi su uvjeti rada u Tratinčici, odgovorila je da su zapravo jako dobri, iako se razlikuju od vrtića do vrtića.

– Iz moje perspektive, a sama sam odgojiteljica s 20 godina radnog staža u grupi, jako su dobri. Nisu svi objekti najnoviji, no Grad Koprivnica kao naš osnivač zaista ima sluha za naše probleme te u dogovoru neprestano tražimo i nalazimo rješenja za poboljšanje uvjeta. U procesu smo izgradnje dva nova vrtića čime će se znatno povećati kvaliteta rada. Isto tako, važni su i međuljudski odnosi koji su kod nas i više nego korektni, jer nastojimo njegovati klimu tima u kojem je svaki član jednako važan da bi sve funkcioniralo na najbolji mogući način – pojasnila je.

Napomenula je kako odgojitelji u Tratinčici rade 5,5 sati dnevno u neposrednom radu s djecom, odnosno 27,5 sati tjedno dok je ostalih 12,5 sati predviđeno za ostale poslove poput vođenja pedagoške dokumentacije za grupu i svako dijete, pisanje planova, vrednovanje istih, konzultacije, roditeljske sastanke, stručna usavršavanja i izradu didaktike, jer se dosta toga mora odraditi mimo rada u skupini.

– Što se tiče plaća, mjesta za napredak uvijek ima, no postoji kontinuitet u podizanju plaća. Tako su plaće od 2019.godine na ovamo rasle oko 40 posto. Epidemija koronaviurusa nas je malo usporila, ali stvari svakako idu na bolje. Trenutno su u tijeku sindikalni pregovori kojima sindikat nastoji postići usklađivanje sa zakonom što se tiče osnovice. Osnivač čeka da se dostavi prijedlog sindikata što se tiče osnovice i koeficijenata, a sam gradonačelnik je obećao da će već od jeseni plaće u vrtiću rasti – naglasila je Oreški i dodala da Tratinčica još uvijek slovi za poželjnog poslodavca.


NE MOŽE SVATKO BITI ODGOJITELJ Mladi se teško odlučuju za zanimanja koja im neće donijeti bogatstvo i koja nisu glamurozna

U posljednje vrijeme u Hrvatskoj se bilježi nedostatak odgojitelja, odnosno odgojiteljica, a zašto se mladi ne odlučuju na ovo zvanje upitali smo ravnateljicu koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica koja nam je rekla da je posao odgojitelja prekrasan posao, no izuzetno težak i zahtjevan.

– Zadatak odgojitelja je da u najvažnijem periodu života postavi ispravne temelje kako bi naša djeca mogla dosegnuti svoj puni potencijal i odrasti u dobre ljude koji će prihvaćati različitosti i sutra biti korisni članovi društva. Treba raditi na tome da se samo zanimanje makne s margina i da se napokon odgojitelje i njihov posao prihvati kao važan dio odgojno-obrazovnog puta djeteta. Fakultet je zahtjevan, posao također, jer uz ono što radite u skupini morate se nositi i s roditeljima i njihovim očekivanjima, što ponekad zna biti vrlo teško – kazala je Oreški.

Dodala je da veliku ulogu igraju i promjene koje se događaju u društvu.

– Nekada je biti odgojiteljem bilo vrlo poželjno, no danas se mladi općenito teško odlučuju za zanimanja koja im neće donijeti bogatstvo i koja nisu glamurozna. Biti odgojitelj znači dati cijelog sebe za djecu koju imaš u skupini, to je posao koji ne možeš ostaviti iza sebe kad odeš kući. Cijelo vrijeme ti je u glavi dijete koje je otišlo kući s temperaturom ili pak projekt koji provodiš. To je posao koji traži veliki angažman i sa sobom nosi veliku odgovornost. Biti odgojitelj je istovremeno izuzetno teško i prekrasno i to zaista ne može biti svatko – zaključila je ravnateljica.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Slušaj uživo
zatvori