Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Narasla nezaposlenost u Koprivnici, u Križevcima i Đurđevcu u padu. Pala i potražnja za radnicima

Hrvatski zavod za zapošljavanje izvijestio je o rastu broja nezaposlenih u Koprivnici te padu u Križevcima i Đurđevcu.

Krajem lipnja evidentirano je ukupno 1.336 nezaposlenih osoba na području cijele Koprivničko-križevačke županije, što je u odnosu na svibanj za 32 osobe ili 2,3 posto manje.

– U Ispostavama Đurđevac i Križevci je evidentiran pad broja nezaposlenih osoba, i to u Ispostavi Đurđevac za 37 osoba ili 9,3 posto te u Ispostavi Križevci za 11 osoba ili 9,8 posto, dok je u Ispostavi Koprivnica evidentiran rast broja nezaposlenih osoba, i to za 16 osoba ili 1,9 posto – objavio je HZZ.

U Koprivnici trenutno posao traže 873 osobe, u Đurđevcu 362, a Križevcima 101.

Izvor: HZZ

U obrazovnoj strukturi nezaposlenih osoba najbrojnije su one sa završenom srednjom školom za zanimanja u trajanju do 3 godine i školom za KV i VKV radnike (389 osoba ili 29,1 posto), zatim slijede osobe sa završenom osnovnom školom (284 osobe ili 21,3 posto) te osobe sa završenom srednjom školom u trajanju od 4 i više godina (260 osoba ili 19,5 posto).

Izvor: HZZ

Prema dobnim skupinama, najveći udio u evidenciji bilježi dobna skupine od 50 do 59 godina, 23,1 posto.

Traži se 30 posto manje radnika

Područni ured Križevci HZZ-a evidentirao je 379 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 30,1 posto manje nego u svibnju te za 14,6 posto manje nego u lipnju prethodne godine.

Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, trgovini, popravku motornih vozila i motocikala, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te obrazovanju.

Najtraženiji u lipnju bili su odgojitelji predškolske djece, radnici za pomoć u kući, radnici na proizvodnoj liniji, prodavači, čistači, kuhari, medicinske sestre/tehničari, vozači i konobari.

Slušaj uživo
zatvori