Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Ljubitelji prirode i planinarenja pozvani na 15. Novigradske staze

Hrvatsko planinarsko društvo “Bilo” Koprivnica objavilo je poziv na 15. Novigradske staze.

Naziv pohoda je “S Gojzericom pod križom”, a cilj okupljanja je prikazati bogatu novigradsku sakralnu baštinu, religioznost, crkvenu povijest i tradiciju Župe Novigrad Podravski i srednjovjekovnog Komarničkog arhiđakonata.

Okupljanje ljubitelja planinarenja i hodanja u prirodi je u subotu, 6. srpnja u 6 sati u dvorištu Općine Novigrad Podravski, Trg Franje Tuđmana 4.

Plan hodanja

– Nakon jutarnjeg pića dobrodošlice, polazak je u 6:45 sati u pravcu groblja do KAPELE SV. KLARE uz predavanje o kapeli, nekadašnjoj župnoj crkvi. Nastavak pohoda srdinskim putom preko Srdinca do Prkosa i KAPELE SV. JURJA, priča o kapeli i stanka oko 30 minuta.
Pohod nastavljamo šumskim i goričkim putovima do Javorovca i pravoslavne FILIJALNE CRKVE SV. 318 BOGONOSNIH OTACA, pregled unutrašnjosti kapele i vrijednih ikona te predavanje o kapeli. Nakon toga spuštamo se do ceste Bjelovar – Novigrad i krećemo u pravcu Novigrada uz Komarnicu i penjemo se na Treokraljski breg do KAPELE SV. TRI KRALJA, priča o kapeli i goričkim bregima te nastavljamo hod Treokraljskim putem do kleti Udruge vinogradara, vinara i voćara „Komarna 2001“ u Jezercu gdje imamo okrjepu i odmor oko 30 do 45 minuta. Nastavljamo kretanje Miholjanskim putem do KAPELE SV. MIHAELA, kratka priča o kapeli i povratak istim putom do Novigrada, objavili su organizatori.

Završetak hodanja je između 13:30 i 14:00 sati u općinskom dvorištu te okrjepa i druženje uz piće i planinarski grah.

U 15:00 sati u planu je odlazak do Župne crkve na orguljaški koncert, kratko upoznavanje
s orguljama, poviješću te sakralnom i kulturnom baštinom, a nakon koncerta nastavak planinarskog druženja.

Tijekom planinarskog pohoda, članovi Književno-medijskoga kutka KUD-a “Ivan vitez Trnski” pripremit će prigodna izlaganja i pjesme. Ujedno će biti i predstavljena poučna turistička karta s ucrtanom rutom 15. novigradskih staza i pješačkim rutama, do svih crkava i kapelica, koju će dobiti svi sudionici.

Potrebna oprema

Sudionici pohoda morali bi imati osnovnu planinarsku opremu, sklopive štapove za hodanje, jednodnevni ruksak, zaštitu od kiše i sunca te za vrijeme pohoda hranu i piće iz ruksaka prema osobnim potrebama.

Vodiči su Renato Rac i Jozo Harabajza, a prijave su na broj 092/104-6902 ili 098/183-0919.

Slušaj uživo
zatvori