Subota, 27. srpnja 2024.

Ljetni orguljaški koncerti održani u Novigradu Podravskom

Nakon niza jesenskih orguljaških koncerata te onih održanih u predbožićno i uskrsno vrijeme, održani su koncerti i u sklopu obilježavanja Dana općine Novigrad Podravski i župne svetkovine Rastanka svetih apostola.

Prvi u nizu ljetnih koncerata održan je u subotu 6. srpnja u sklopu 15. planinarskog pohoda “Novigradske steze” koji je bio posvećen obilasku sakralnih objekata na području Općine Novigrad Podravski. Na kraju rute, čiji je završetak bio u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola, organizirano je upoznavanje s poviješću crkve, orguljama i vrijednom sakralnom baštinom. Nakon toga je maestro Marko Đurakić održao prigodni koncert na orguljama. Podsjetimo, mag. art. Marko Đurakić umjetnički je ravnatelj festivala Novigradske jesenske orguljaške večeri i predano radi na promociji orguljaške glazbe u Novigradu Podravskom. Zahvaljujući tome ova je sredina postala poznata po orguljama i koncertima koji se održavaju u župnoj crkvi Rastanka svetih apostola tijekom cijele godine.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Drugi koncert klasične orguljaške glazbe održan je na Dan općine Novigrad Podravski i svetkovinu Rastanka svetih apostola u ponedjeljak 15. srpnja. Uz Marka Đurakića koji je svirao na orguljama nastupila je i flautistica profesorica Ana Šimunec. Ona je uspješna glazbenica koja se usavršavala na majstorskim tečajevima flaute, a radi kao nastavnica flaute u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima.

Na koncertu u Novigradu Podravskom izvedena su djela Georga Friedricha Händla, Johanna Sebastiana Bacha, Césarea Francka, Gabriela Fauréa, Anđelka Klobučara i Giulia Caccinija.

Mnogobrojna publika koja je ispunila crkvu i ovoga je puta uživala u spoju dva instrumenta, a vrhunski glazbenici još jednom su pokazali svu raskoš orgulja kao kraljice glazbala i flaute koja je česta u sakralnoj glazbi.

Ovo su bili još jedni u nizu koncerata kojima se promovira kulturno-sakralna ruta Turističke zajednice područja Središnja Podravina.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

 

zatvori