Nedjelja, 6. listopada 2024.

Kamo poslije posljednjeg počivališta? Josipa Loinjak: Grobove o kojima nitko ne brine prekopavamo, a sve na što naiđemo selimo u kosturnicu

Ispraćaj preminule osobe na posljednje počivalište, odnosno sprovod situacija je u kojoj se našla velika većina ljudi.

Oni koji nisu imali prigodu biti u tužnoj povorci svakako će je kad-tad imati, a upravo u tim trenucima slijedi i promišljanje o tome koliko će dugo ostaci pokojnika biti na mjestu na kojem je spušten u zemlju ili grobnicu. Nekima posljednje počivalište nije ni posljednje, a kamoli “vječno”.

Kako smo doznali u Upravi Gradskog groblja u Koprivnici, grobno mjesto za koje godišnja grobna naknada nije plaćena 10 godina smatra se napuštenim i može se ponovno dodijeliti na korištenje, ali tek nakon proteka 15 godina od posljednjeg ukopa u grob odnosno 30 godina od ukopa u grobnicu.

Godišnje 10-ak prekopavanja

Zanimalo nas je koja je procedura preseljenja ostataka pokojnika u takvim slučajevima, te gdje završavaju.

– Godišnje imamo desetak slučajeva proglašenja grobnog mjesta napuštenim, bilo da se radi o uistinu višegodišnjem prestanku plaćanja ili odricanju vlasnika od grobnog mjesta jer mu više ne treba, nakon čega slijedi prekopavanje, otkrila nam je Josipa Loinjak, poslovođa pogrebnih usluga i održavanja groblja u koprivničkom Komunalcu.

Pripremi korištenog grobnog mjesta za ponovnu uporabu pristupa se s punim dignitetom prema pokojniku, poštujući sve procedure zaštite, a prisutni na ekshumaciji mogu biti i članovi obitelji.

Josipa Loinjak, poslovođa pogrebnih usluga i održavanja groblja / Snimio Ivan Grobenski

– Razlikujemo dva tipa ekshumacije. Prvi je na zahtjev obitelji u slučaju preseljenja ostataka u drugi grob ili čak grad, dok je drugi preseljenje u zajedničku grobnicu uslijed napuštanja ili odricanja od grobnog mjesta. Nakon što iskopamo do lijesa, slijedi dezinfekcija i otvaranje. Sve što u lijesu zateknemo, premještamo u vreću te u novi lijes u slučaju preseljenja ili samo u vreću označenu brojem u slučaju premještanja u našu kosturnicu, doznali smo.

Prilikom iskapanja, nerijetko se u lijesu pored odjeće nalaze i drugi predmeti.

– Ljudi često uz pokojnika u lijes stave molitvenik, krunicu ili neku drugu uspomenu koja odoli zubu vremena. Ništa od toga ne izdvajamo i ne bacamo, sve na što naiđemo premještamo s ostacima pokojnika u vreću za ekshumaciju, istaknula je Loinjak te podsjetila da za klasičan ukop nema pravila oko vrste odjeće, dok se za kremaciju koristi isključivo pamučna, bez imalo sintetike. Preseljenje urni također se obavlja, no postupak je neusporedivo jednostavniji.

Dodajmo i kako gradska kosturnica ima mjesta za stotinjak vreća i urni, a trenutno ih je položeno sedamdesetak. Dok se popuni, bit će izgrađena nova, koja ne zahtijeva puno prostora.

Gradnja budućih grobnica / Snimio Ivan Grobenski

Nema potrebe za grobnicom za nerođene

U Hrvatskoj trenutno postoji sedam zajedničkih grobnih mjesta za nerođenu djecu, a kako doznajemo, u Koprivnici za takvo nešto nema potrebe.Ž

– Gradsko groblje odavno ima jednu manju parcelu samo za preminulu ili mrtvorođenu djecu, a kako obitelji u većini slučajeva za takve ukope koriste vlastite obiteljske grobove i grobnice, zasad ne vidimo potrebu izgradnje posebne grobnice po uzoru na nekoliko mjesta u Hrvatskoj, kazala je. Posljednji dječji ukop bio je 2021. godine.

Malo dužnika

Dodajmo kako je trenutna cijena za grobno mjesto od 700 eura za jednostruki grob s okvirom do 2500 eura za dvostruku grobnicu, dok su godišnje naknade koje uglavnom padaju na leđa rodbine od oko 25 do 50 eura. Cijene se razlikuju i prema poziciji, od starog do novog dijela.

Dužnika ima vrlo malo, rekla nam je Josipa Loinjak. Oni koji iz nekog razloga kasne, uvijek mogu doći na dogovor i riješiti dug na rate, bez bojazni da će po kratkom postupku ostati bez grobnog mjesta.

– Možemo spomenuti i slučaj suvlasništva u kojem jedan od suvlasnika ne podmiruje svoju obvezu. U tom slučaju oduzimamo taj dio grobnog mjesta tako da ga prepuštamo preostalom suvlasniku ili suvlasnicima, dakle nema bojazni da će obitelj zbog jednog neplatiše ostati bez groba ili grobnice, dodala je Loinjak.

‘Novo’ groblje može se, za razliku od ‘starog’, prekopavati bagerom / Snimio Ivan Grobenski
Kosturnica na koprivničkom groblju / Snimio Goran Generalić.
Slušaj uživo
zatvori