Subota, 5. listopada 2024.

Kako su Koprivničanci nekad tražili spas od ljetnih vrućina?

Ovih smo dana pogođeni pravim ljetnim vrućinama pa vrijeme većinom provodimo u potrazi za osvježenjem, čekajući da padne mrak pa da konačno malo odahnemo, prošećemo i pripremimo se za još jedan ‘pakleni dan’.

Čini se da je tako u Koprivnici bilo i prije više od pola stoljeća, barem ako je suditi po članku objavljenom u petak 13. kolovoza 1971. godine, naslov ‘Koprivnica na plus 36 stupnjeva’.

Glas Podravine objavljen 13. kolovoza 1971.

– Ovogodišnje ljeto posebno je vruće… Početkom kolovoza živa u termometru popela se i u našem gradu blizu brojke +40 i ljudi su satjerani u hladovinu. Ulice su opustjele, a mi smo potražili mjesta u koja su građani ‘pobjegli’ od žege. Naša kamera zabilježila je nekoliko karakterističnih ‘bjegova’, koje donosimo u donjem prilogu, zabilježili su novinari Glasa.

Fontana bez vode

Tadašnji fotoreporteri zabilježili su dvojicu mladića kako se sunčaju u staroj fontani u gradskome parku u kojoj za ljetnih mjeseci nije bilo vode.
– Fontana bez vode kao da je simbolizirala sušu… Šteta, što preko ljetnih mjeseci iz nje ne prska voda koja bi ovim mladićima mogla poslužiti da se osvježe, zapisali su novinari.

Trojica u hladu

Kamera Glasovih fotoreportera ‘ulovila’ je i dječake i njihovog djeda kako su od vrućine pobjegli u hlad drvene klupe u parku.
– Ove namjernike sunce je toliko izmučilo da su na klupi zaspali kao na najmekšem ležaju. Iscrpljenost i potreba za odmorom potisnuli su strah od čuvara reda i propisa društvenih normi, stoji uz fotografiju.

Usamljeni gost

Čini se da ljetne vrućine nisu pogodovale ni ugostiteljima jer se ‘bez ventilacije nije moglo dugo izdržati’.
– Traži se kokta, nara ili pivo… bilo kakvo osvježavajuće piće… Usamljeni gost potražio je ‘spas’ u ‘ori’ koju je popio u praznoj ‘Vinici’; i ljubitelji dobre kapljice okrenuli su leđa ugostiteljskim objektima, napominju novinari.

Hlad i osvježenje tražili su se u parku, u fontani te u ugostiteljskim objektima
Slušaj uživo
zatvori