Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Jedna zemlja uvodi drastične kazne za pojas – ako samo jedan u autu nije vezan, plaćaju svi, evo kakva je situacija kod nas

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila.

Bez obzira na to što spadaju u elemente zaštite, mnogi se vozači, ali i putnici, ne pridržavaju sigurnosnih pravila. Tako se mnoge države bore s neposlušnim vozačima i putnicima, a posljedice mogu biti kobne u slučaju sudara.

Upravo zbog toga, Belgija je došla na sjajnu ideju te je pripremila promjenu Zakona o cestovnom prometu koje su aktivne od 1. rujna.

Uz niz dopuna vrijedi spomenuti kaznu za sve putnike u vozilu ako jedna nije vezana sigurnosnim pojasom.

Nevezana osoba platit će 100 eura, ali isti iznos će platiti i vozač te ostali putnici u vozilu, čak i ako su vezni. Njih će kažnjavati zbog propusta da utječu na osobu koja nije vezana. Za kraj sve osobe u automobilu, na primjer, će platiti 150 eura ako je jedan od putnika koji nisu vezani – dijete, piše HAK Revija.

Kakva je situacija kod nas?

Korištenje ugrađenih sigurnosnog pojasa zakonska je obaveza svih vozača, putnika na prednjem i putnika na stražnjim sjedalima u motornim vozilima.

Bez obzira na zakonsku obavezu neki vozači i dalje riskiraju kaznu od 130 eura, samo zato što se u vozilu ne žele vezati sigurnosnim pojasom.

Policijska uprava koprivničko-križevačka upozorava sve vozače i putnike da koriste sigurnosne pojave koje prilikom sudara mogu spasiti život.

– Ako dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu, te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila, uslijed čega stradavaju. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas – poručili su na službenoj stranici.

Slušaj uživo
zatvori