Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

HRT promijenio pravila plaćanja i zazvao povećanje pristojbe: U teškoj smo financijskoj situaciji

Iznajmljivači apartmana i vlasnici kuća za odmor nemalo su iznenađeni najnovijim potezom Hrvatske radiotelevizije koja im je poslala račune za HRT pristojbu za cijelu godinu.

Naime, kako javlja Zagreb.info, do sada su plaćali pristojbu samo tijekom turističke sezone, a izgleda kako će ju sada morati plaćati tijekom cijele godine.

Ovom temom bave se i u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača kojoj su se iznajmljivači obratili.

– S obzirom na to da prethodno nije bilo obavijesti, niti dopisa HRT-a, potrošači nisu bili informirani i nije im bilo jasno zašto sada moraju plaćati račune za cijelu godinu, pa su tražili informacije od nas, a mi pregledom web stranice HRT-a, nismo nigdje pronašli informaciju o dokumentu kojim je to regulirano – objavili su iz Udruge.

HRT: Pristojba se nije mijenjala 14 godina

S druge strane, iz HRT-a smatraju da su iznajmljivači dužni plaćati pristojbu, prenosi Zagreb.info.

– HRT se nalazi u teškoj financijskoj situaciji kojoj je posljedica stagnacija odnosno zamrzavanje mjesečne pristojbe iz 2010. godine u iznosu 80 kuna 2012. godine, a sve do danas kada iznosi 10,62 eura. Slijedom toga, unatoč razumijevanju za značaj turističkog sektora za gospodarstvo Republike Hrvatske kao i spoznaju da dobar dio turističkih iznajmljivača ne posluje redovito tijekom cijele godine, dužni smo naplaćivati mjesečnu pristojbu svakome tko ima ili posjeduje prijamnik tijekom cijele godine – priopćili su u odgovoru.

Trebala bi biti 17,87 eura

Podsjećaju i kako je prema članku 35. Zakona o HRT-u visina pristojbe iznosi najviše 1,5 posto prosječne mjesečne neto plaće na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu.

– S obzirom na to da je prosječna neto plaća u prosincu 2023. iznosila 1.191 euro, iz navedenog proizlazi kako bi pristojba mogla iznositi oko 17,87 eura – zaključili su.

Slušaj uživo
zatvori