Ponedjeljak, 7. listopada 2024.

Hoće li još Hrvata napustiti zemlju? Radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan

Jeste li znali da radnici u Hrvatskoj imaju najduži radni tjedan? Pokazali su to podaci Europske zaklade za poboljšanje poboljšanje životnih i radnih uvjeta (Eurofund).

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatska ističu kako u to ne ulazi neplaćeni prekovremeni rad kojega je alarmantno puno.

Znamo kako u Zakonu stoji da se punim radnim vremenom smatra 40 sati tjedno, jedno u slučaju ako se ne ugovori drugačije.

– Ta mogućnost drugačijeg ugovaranja, koja u principu ide u korist radnika jer tako zadržavaju istu razinu plaće, premalo se koristi – ističe izvršna tajnica za radno pravo i tržište rada SSSH Sunčica Brnardić, prenosi Index.

U Hrvatskoj bilježimo snažan rast plaća i produktivnost, no to ne prati i povećanje konkurentnosti u poboljšanju uvjeta rada.

Skraćivanje prosječnog radnog tjedna u drugim državama EU u pravilu se odvija kroz granske kolektivne ugovore gdje se prepoznaju mogućnosti i specifičnosti u pojedinim djelatnostima.

– Prema istraživanju koje je proveo SSSH, skraćivanje radnog vremena za tri sata tjedno imalo bi veoma jak pozitivan utjecaj na zadovoljstvo radnika trenutnim poslom kao i individualnu produktivnost, a to se posebno odnosi na radnike u privatnom sektoru – piše Index.

Slušaj uživo
zatvori