Petak, 4. listopada 2024.

GRADSKO ZGARIŠTE Čini se da su Podolice popularno mjesto za paljenje otpada

Otpad je danas vjerojatno lakše zbrinuti nego prije, a posebno na legalan način u gradu koji je poznat kao jedan od prvaka u gospodarenju otpadom. Nažalost, još uvijek postoje oni kojima je lakše otpad jednostavno odbaciti negdje gdje se nadaju da ga nitko neće pronaći ili ga pak spaliti kako od njega ne bi ostalo ništa pa čak niti tragovi toga kome je pripadao.

Jedan takav slučaj dogodio se i prije nešto više od dva tjedna, odnosno 22. lipnja na Dan antifašističke borbe kada su novinari Glasa Podravine primijetili gusti dim odmah do igrališta Osnovne škole Podolice. Prepoznatljiv miris ‘paljenja guma’ brzo je otkrio nimalo pohvalan prizor – ‘nepoznati počinitelji’ palili su gume i ostale predmete tek nekoliko metara od osnovne škole u kojoj i oko nje, srećom, te subote nije bilo djece.

Od 1. lipnja do 31. listopada u Hrvatskoj je na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom, a u što prema Zakonu o zaštiti požara spada spaljivanje suhe trave, korova, biljnog otpada, grmlja, ali i papira, smeća i otpadaka i slično.

Kazne za kršenje Zakona o zaštiti požara kreću se između 1.990 do 19.000 eura, a osoba koja izazove požar može i do 60 dana u zatvor

Prema tom istom Zakonu, kazne su vrtoglave i kreću se između 1990 do 19.000 eura, a fizička osoba koja izazove požar može biti kažnjena i zatvorskom kaznom do 60 dana.
Objavom fotografije paleži na društvenim mrežama, u redakciju su odmah stigle i fotografije zgarišta čitateljica i čitatelja te nije trebalo dugo kako bi se ispostavilo da je paljenje otpada na Podolicama uobičajena praksa kojoj još nitko od nadležnih nije stao na kraj.

– Ovo je slika od neki dan. Na mjestu zgarišta je bila drvena šupa. Pored nje su azbestne ploče. Temperatura zraka preko 30 stupnjeva. Upaljena vatra oko tri sata. Poslijepodne nitko ne dolazi pogledati vatru, napisala je jedna čitateljica uz priložene fotografije smeća i ložišta.

Fotografija koju su 22. lipnja na društvenim mrežama objavili novinari Glasa Podravine i Prigorja

Jedan korisnik društvenih mreža također je napisao kako se ovako nešto događa svake subote te dodao da je u pitanju ‘jedna firma iz Međimurja’ koju je pak angažiralo neko treće poduzeće te da ih komunalni redari ‘ne diraju’.

– Svaku subotu kure, od azbestnih ploča do guma i vreća s odjećom danas. Obaviješten grad Koprivnica, komunalni redar, ne dira ih. Dok se javi situacija komunalnom redaru, on dojavi ‘paliteljima’ koji ovo zaliju sa par kanistara vode. Dobar dosluh, napisao je čitatelj.

Sve je potvrdila i ravnateljica OŠ Podolice Helena Knežević koju smo upitali je li joj ovaj problem poznat, a koja nam je rekla kako je baš 22. lipnja zvala službu 112 gdje su joj pak rekli da zove komunalnog redara, a koji se nije javio niti na jedan od svoja dva telefonska broja.

Ako je vjerovati komentarima na društvenim mrežama, ovakva se praksa ponavlja gotovo svake subote

Iz Grada napominju kako, suprotno navodima korisnika društvenih mreža, ove godine nije bilo prijava nelegalnog paljenja otpada na Podolicama.

– Tijekom ove godine u Odsjeku za komunalno gospodarstvo Grada Koprivnice nije zaprimljena niti jedna prijava od strane građana vezana za paljenje smeća ili ostale slične radnje na otvorenom prostoru na području Podolica.

Inače, nakon pravovremeno zaprimljene prijave, komunalno redarstvo, u što je moguće kraćem roku, izlazi na mjesto koje je prijavljeno te vrše izvid postojeće situacije. U slučaju da se utvrde nedopuštene radnje, a temeljem Odluke o komunalnom redu na području grada Koprivnice, izdaje se nalog za uklanjanje nepravilnosti.

Kako bi pravovremeno reagirali na komunalne probleme, mole se građani da prijave slučaj u Odjeljak komunalnog redarstva: Denis Srček 099 8056 133 [email protected] ili Predrag Vukmirić 095 320 3200 [email protected]. Isto tako, građani prijavu komunalnih problema mogu izvršiti putem sustava Gradsko oko na mrežnim stranicama Grada, priopćili su.

Fotografije koje je priložila čitateljica, a koje su snimljene prije 22. lipnja
Fotografije koje je priložila čitateljica, a koje su snimljene prije 22. lipnja

 

Slušaj uživo
zatvori