Utorak, 1. listopada 2024.

GLAS ISTRAŽUJE – Imamo li dovoljno javnih slavina za ekstremna ljeta?

Klimatske promjene postale su naša svakodnevica, a i ovog ljeta nastavila se već ustaljena tradicija obaranja dosadašnjih prosječnih temperaturnih rekorda za ljetne mjesece.

Unazad dva tjedna gotovo smo stalno ‘uslijed toplinskog vala’ koji, čini se, neće pretjerano jenjavati do kraja ljeta pa odgovor na pitanje kakve su nam promjene donijele klimatske promjene ne moramo tražiti dalje od žive u termometru.

Odgovore na to kako klimatske promjene pak utječu na promjene u javnim politikama, možda bi trebalo potražiti u pitanju dostupnosti javnih slavina u gradu koje su u ova nova ‘paklena’ vremena potrebnije nego ikad.

Javne slavine, osim što građanima omogućuju besplatno i lako dostupno osvježenje na javnom mjestu, usput su i još jedan od načina kako se možemo boriti protiv najezde plastike i plastičnih boca, a što bi također trebalo odgovarati javnim politikama usmjerenim prema usporavanju klimatskih promjena i pojačavanju ekološke osviještenosti.

U Rijeci su, na primjer, na 108.000 stanovnika dostupne 44 javne slavine ucrtane na interaktivnu mapu koju svatko u svakome trenutku može provjeriti koristeći Google Maps. Slična praksa postoji u Varaždinu koji ima 20 javnih slavina na širem gradskom području na svoje 44.000 stanovnika, a čije je lokacije također moguće provjeriti na mrežnim stranicama tvrtke koja ih je postavljala.

Javne slavine za ljude i pse

Voda se može popiti u javnom WC-u / IVAN GROBENSKI

I u Koprivnici koja broji oko 29.000 stanovnika moguće je pronaći pokoju javnu slavinu za osvježenje. Kako su nam pojasnili iz Grada, jedna već godinama postoji na gradskoj tržnici, dvije se nalaze u gradskom parku; jedna u javnom WC-u, a druga na igralištu, jedna je dislocirana na bazenima Cerine, a posljednja je ona na spoju Ulice Antuna Nemčića i Florijanskog trga ispred banke. Od pet javnih slavina, u ‘novije’ gradske česme u užem gradskom središtu mogli bismo ubrojiti tek onu na igralištu i na spoju spomenutih ulica.
Koprivničkih 29.000 stanovnika vodu u gradu može potražiti na pet mjesta, a slično vrijedi i za pse koji se mogu napojiti na svim mjestima na kojima i ljudi, s razlikom što ne smiju piti iz javnog WC-a nego je za njih postavljena pojilica u Ulici Ante Starčevića kod šahovskog kluba. Na gradskom groblju i ostalim grobljima postoji 14 javnih slavina, dodaju iz Grada.

Možda bi trebalo više

Iako većina građana zna da javnu pitku vodu može potražiti na vjerojatno najstarijoj javnoj slavini, onoj na tržnici, interaktivna ili neka druga mapa s postavljenim javnim slavinama ne postoji pa bi žedni Koprivničanci ili oni koji su u grad zalutali turistički, do javne vode mogli doći tek nakon što pošalju upit u gradsku upravu.

Osim toga, a sukladno suvremenim nastojanjima javnih politika uslijed klimatske i ekološke krize, možda bi se trebalo razmisliti o tome da se na 29.000 stanovnika javne slavine postave na još kojem mjestu u gradu kao na primjer na novoobnovljena sportska igrališta, u blizini škola ili vrtića, kod staračkog doma, uz šetnicu na potoku ili neka druga frekventna mjesta ili javne prostore na kojima se ljudi češće i dulje zadržavaju ili rekreiraju.

Slušaj uživo
zatvori