Nedjelja, 1. rujna 2024.

FOTO Peroni, kolosijeci i pothodnici idu u potpunu transformaciju, priprema se i zaseban projekt obnove kolodvorske zgrade

Radovi na pothodniku ispod Zagrebačke ceste idu planiranim tijekom, baš kao i oni na rekonstrukciji Željezničkog kolodvora u Koprivnici.

Potvrdili su nam to u odjelu korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture i podsjetili da je riječ o radovima koji se odvijaju u sklopu projekta Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica.

– Što se tiče Željezničkog kolodvora u Koprivnici, u potpunosti će se rekonstruirati svi prijemno-otpremni kolosijeci. Izgradit će se novi otočni peron i rekonstruirati postojeći otočni i bočni peron. Kolodvor će imati pješački pothodnik kojim će se osim pristupa putnika peronima omogućiti i siguran prelazak pješaka s jedne na drugu stranu pruge i obratno, jer će se pothodnik protezati ispod cijelog kolodvora. Osim stepeništa, pristup peronima i pothodniku osobama smanjene pokretljivosti bit će moguć i liftovima. Ukupno će biti izgrađena četiri lifta – pojasnili su i napomenuli da su radovi na kolodvoru započeli prošle godine i plan je da završe do kraja 2025.

Snimio Tomislav Matijašić.

Što se tiče same kolodvorske zgrade, naglašavaju da ona nije dio navedenog projekta, ali će njena obnova biti dio zasebnog projekta koji je u pripremnoj fazi.

Istaknuli su i kako izgradnja pothodnika ispod Zagrebačke ceste napreduje sukladno dinamičkom planu izvođača i zahtjevima prometa.

– Trenutno je izgrađen dio ispod Zagrebačke ceste i skupine kolosijeka od devet do 15 što čini 30 posto od ukupnih radova. Očekivani kraj radova na pothodniku je kraj 2025. godine – objašnjavaju.

Snimio Tomislav Matijašić.

Podsjetili su kako spomenuti projekt podrazumijeva rekonstrukciju postojećeg kolosijeka te izgradnju drugog kolosijeka na cijeloj pružnoj dionici dugoj 42,6 kilometara.

– Radovi obuhvaćaju i rekonstrukciju, odnosno izgradnju kolodvora i stajališta, izgradnju mostova, vijadukata, cestovnih nadvožnjaka i podvožnjaka umjesto željezničko-cestovnih prijelaza te pothodnika. Uključeni su i radovi na izgradnji i rekonstrukciji kontaktne mreže, ostalim elektroenergetskim postrojenjima te modernizacija signalno-sigurnosnih i telekomunikacijskih uređaja, objasnili su.

Govore kako su u tijeku radovi na pruzi te na objektima duž čitave trase, odnosno na vijaduktima, nadvožnjacima, podvožnjacima, mostovima, galeriji, pothodnicima, kolodvorima i stajalištima, a u promet je dosad pušteno 18,7 kilometara novog kolosijeka.

– Po završetku projekta putnički će vlakovi prometovati dionicom brzinom do 160 kilometara na sat, a rok završetka radova predviđen do kraja 2025. godine – zaključili su.

zatvori