Subota, 27. srpnja 2024.

FOTO Josip i Josipa Turčić gotovo 30 godina uzgajaju kukuruz šećerac: Najbolji je kuhani, a dolaze nam i stariji i mlađi kupci – svima je fin

Josip i Josipa Turčić iz Novog Virja već 29 godina sade, uzgajaju i prodaju kukuruz šećerac.

Susreli smo ih današnjeg prijepodneva na koprivničkom sajmištu, a uvjerili su nas da će sav kukuruz s kojim su pristigli i prodati, odnosno da će se praznih ruku vratiti po novu “turu”. Tijekom svih ovih godina primarno se bave kukuruzom šećercem, a imaju i nešto malo graha, rekli su nam.

– Kukuruz šećerac sadimo u travnju i treba mu 70 do 80 dana da dozrije. Sadimo ga na površini od hektar i pol. Dosta je zahtjevan za uzgojiti, a ručno ga beremo i pakiramo – naglasili su.

>> FOTO: BLAGO SAJMIŠTA Od istog prodavača možete kupiti tabletiće i pelene, sudoper i gitaru, šivaću mašinu i laptop…

Snimio Tomislav Matijašić.

Upitali smo ih i je li kukuruz šećerac bolji kuhan ili pečen.

– Nama je bolji kuhani, ali kak’ kome. Najbolje ga je kuhati 10 do 15 minuta, a u lonac s kukuruzom treba staviti i nekoliko ljepših “ljuski” – otkrili su nam.

Pohvalili su se da već godinama surađuju s trgovačkim lancima, a puno svojeg proizvoda šalju i na more.

– Prodaja ide dobro, imamo stare kupce koji stalno dolaze. Nudimo dvije sorte koje su najbolje kvalitete. Dolaze nam i stariji i mlađi kupci, šećerac je svima fin – istaknuli su Josip i Josipa.

Snimio Tomislav Matijašić.

Svakako je zanimljiva crtica da su prije nekoliko godina na Danu povrća Koprivničko-križevačke županije održanom u Koprivnici za svoj kukuruz šećerac primili i priznanja.

– Bili smo nagrađeni za najbolju kvalitetu proizvoda i za najviše prodanih kukuruza. Konkurencija je bila jaka, ali mi smo sve prodali i svi su dolazili k nama. Nama konkurencija ne smeta – zaključili su Josip i Josipa.

zatvori