Petak, 26. srpnja 2024.

FOTO Dvije nove biciklističke staze pri kraju, uskoro počinje izgradnja na magistrali, a postojeće se ‘krpaju’ prema potrebi

Koprivnica se već godinama naziva gradom bicikla, ovom prijevoznom sredstvu podignuti su i spomenici u središtu grada, niknule su i biciklističke staze, a u planu je i gradnja novih.

Bio je to povod da se provozimo gradom kako bismo provjerili u kakvom su stanju biciklističke staze, no zanimalo nas je i kakva je prometna kultura biciklista, odnosno poštuju li pravila.

Kako doznajemo u Gradskoj upravi, na području Koprivnice trenutno je izgrađeno 84,95 kilometara biciklističkih staza što uključuje i biciklističke trake.

– Na području grada postoje biciklističke staze izvedene kao jednosmjerne ili dvosmjerne, s obje strane prometnice ili samo s jedne. Osim biciklističkih staza postoje izvedene i biciklističke trake, a trenutno se izvode i staze za zajedničko kretanje pješaka i biciklista sukladno Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi – objašnjavaju u Gradskoj upravi.

Dodaju i kako je u planu za ovu godinu izgradnja biciklističke infrastrukture u Ulici Mare Matočec u dužini od 551 metra, zatim u Ulici Alberta Heinricha u dužini od 807 metara te između naselja Draganovec i naselja Štaglinec u dužini od 1.821 metra.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sve navedene staze planirane su kao staze za zajedničko kretanje pješaka i biciklista sukladno Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi. Izgradnja biciklističke infrastrukture u Ulici Mare Matočec će završiti ovih dana, u Ulici Alberta Heinricha su radovi u tijeku, dok će izgradnja staze između naselja Draganovec i naselja Štaglinec započeti krajem srpnja – napominju.

Što se tiče postojećih biciklističkih staza, neke su bile zahvaćene projektom Aglomeracija Koprivnica i tek trebaju biti sanirane kao što je primjerice ona u Ulici Ivana Mažuranića, dok su neke samo djelomično pokrpane poput staze u Ulici Frana Galovića i Ulici Mihovila Pavleka Miškine. Problematična je i staza u Križevačkoj ulici gdje je na nekim mjestima došlo do ozbiljnog oštećenja.

Snimio Tomislav Matijašić.

U Gradskoj upravi su nam kazali da se staze održavaju redovito prema programu održavanja, sredstva su osigurana u gradskom proračun, a horizontalna signalizacija se iscrtava prema potrebi.

– Sve biciklističke staze, kao i ostala prometno-komunalna infrastruktura, na području Koprivnice grade se sukladno zakonskoj regulativi koja vrijedi u trenutku njihove izgradnje. U prošlosti se zakonska regulativa ponešto razlikovala u odnosu na sadašnju pa se sukladno planovima rekonstrukcija prometnica i ostale prateće infrastrukture i raspoloživim sredstvima biciklističke staze prilagođavaju novim pravilnicima i zakonskim aktima – zaključuju u Gradu.

Najčešći prekršaji biciklista su vožnja u pijanom stanju

Kad je pak riječ o prometnoj kulturi biciklista, odnosno o tome koliko često čine prometne prekršaje i sudjeluju u prometnim nesrećama, glasnogovornica Policijske uprave Koprivničko-križevačke Dijana Žagar kazala je kako je tijekom prvih šest mjeseci 2024. godine na području Policijske postaje Koprivnica zabilježena 21 prometna nesreća u kojoj su sudjelovali vozači bicikala.

– Od toga 15 ih je bilo s ozlijeđenim osobama i šest s materijalnom štetom. U spomenutim nesrećama šest osoba zadobilo je teške, a 10 lake tjelesne ozljede.

Vozači bicikla prouzročili su 14 prometnih nesreća, a vozači motornih vozila sedam. Od ukupnog broja biciklista sudionika prometnih nesreća, njih pet je bilo pod utjecajem alkohola – istaknula je Žagar.

Ilustracija / Snimio Valentino Štefanek.

Kad je riječ o prometnim prekršajima biciklista, napomenula je kako je tijekom prvih šest mjeseci ove godine na koprivničkom području utvrđen manji broj prekršaja u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najviše prekršaja u ovoj godini odnosilo se na prekršaje vožnji pod utjecajem alkohola.

– Osim represivnih aktivnosti prema biciklistima imali smo i niz preventivnih aktivnosti poput edukacije učenika u osnovnim i srednjim školama, tribina, info točki, zatim su provedena osposobljavanja za vozače bicikala učenika petih, šestih i sedmih razreda osnovnih škola u suradnji s HAK-om. Tijekom svih ovih aktivnosti vozačima bicikla dijeljeni su savjeti te promidžbeni materijali policijske uprave i MUP-a – zaključila je Žagar.


Propisane kazne za vožnju sa slušalicama i bez ruku

Glasnogovornica Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar spomenula je nekoliko pravila koja moraju poštivati biciklisti.

– Biciklist koji se vozi noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora biti označen reflektirajućim prslukom ili biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Za postupanje suprotno odredbama propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura. Zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje na glavi moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina – istaknula je.

Napomenula je i da vozač bicikla ne smije voziti koristeći slušalice na ili u oba uha čime bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. Propisana je novčana kazna u iznosu od 30 eura. Isto tako, biciklist mora voziti tako da ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometa druge sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, vući ili gurati predmete. Ako se postupi suprotno ovim odredbama i za ovaj prekršaj propisana je novčana kazna od 30 eura – zaključila je Žagar.

Dijana Žagar, snimio Krešo Puklavec

Obaveze vozača bicikla za sigurno kretanje u prometu

  • dijete do svoje 14 godine ne smije samostalno voziti bicikl na cesti, iznimno može ako ga prati osoba starija od 16 godina ili ako je nakon navršenih devet godina prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i za to ima izdanu potvrdu
  • biciklom se obavezno treba kretati biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a ako se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se uz desni rub kolnika u pravcu kretanja
  • kolnik se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da se prethodno provjeri je li to sigurno
  • nikada se ne smije na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska kolnika voziti na biciklu
  • u grupi je uvijek potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, dakle u koloni, ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklista ili neko drugo vozilo jer to doprinosi padovima i prometnim nesrećama
  • prilikom skretanja potrebno se pogledom iza lijevog odnosno desnog ramena uvjeriti može li se slobodno skrenuti lijevo odnosno desno, a prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom ostalim sudionicima u prometu o namjeri skretanja
  • prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore-dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti
  • nakon konzumacije alkoholnih pića ne preporuča se upravljanje biciklom jer je alkoholiziranost vozača bicikla najčešći uzročnik padova s bicikla
zatvori