Petak, 26. srpnja 2024.

Doznajemo u kojoj je fazi obnova Sinagoge, Jakšić: Postat će kulturni centar grada

U tijeku je završetak konstruktivne obnove koprivničke Sinagoge, odnosno Kulturnog centra prim. dr. Krešmir Švarc.

Rekao je to Dravi.info koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetivši da je riječ o radovima “teškim” 670.000 eura od čega je 550.000 eura osigurano kroz europske fondove.

– Sad smo u zadnjim koracima nakon kojih će Sinagoga dobiti ono što je odavno zaslužila, a to je da bude neupitni kulturni centar grada Koprivnice, da bude na raspolaganju našim građanima te da u njoj možemo odrađivati lijepe projekte i manifestacije. To je definitivno projekt kojem se jako veselimo – istaknuo je i dodao da Grad Koprivnica proteklih 15-ak godina intenzivno ulaže u ovu građevinu kako bi ostala sačuvana uz dodatne mogućnosti.

Gradonačelnik je pritom naglasio i značaj Sinagoge za Koprivnicu, ali i šire područje.

– Sinagoga je zgrada na koju smo izuzetno ponosni jer puno govori o povijesti našeg grada i kraja, ona govori o židovskoj zajednici koja je bila brojna na području Koprivnice i koja je imala značaj u razvoju našeg grada. Ponešto o duhu tolerancije i otvorenosti u Koprivnici govori i to da je to jedna od rijetkih sinagoga u Hrvatskoj koja je preživjela zvjerstva u Drugom svjetskom ratu – zaključio je Jakšić.

zatvori