Petak, 27. rujna 2024.

DOZNAJEMO Propao projekt obrazovanja odraslih u CEKOM-u, Seretin: Nema dogovora s ministarstvom oko naknade predavačima

Zbog nemogućnosti dogovora s resornim ministarstvom o naknadama predavača, neće biti ništa od prekvalifikacija za odrasle za deficitarna zanimanja u višemilijunskom projektu Centra kompetentosti Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici i Đurđevcu.

Skupu opremu i moderno uređene kabinete za strukovna zanimanja od rujna će koristiti samo redovni učenici, pa novac ipak nije otišao u vjetar, no odrasle osobe koje su se nadale da će upravo ovdje moći završiti za vodoinstalatera, keramičara ili električara, na svoju novu struku mogu zaboraviti. Na tržištu obrazovanja za odrasle sa svojom ponudom u ovome kraju tako ostaju tek Pouka i Pučko otvoreno učilište.

>> CEKOM od jeseni uvodi obrazovanje odraslih, Seretin: Otvoreno je pitanje tko će platiti nastavnike za taj posao

Zaustavljeno gotovo 30 programa edukacije

Razlog zaustavljanja 29 najavljenih programa su naknade predavačima koji su trebali raditi s odraslima nakon rada s učenicima. Otvoreno pitanje još ovoga proljeća bilo je tko će ih za taj angažman platiti, a prema riječima voditelja projekta Saše Seretina, dogovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih ipak nije postignut.

– Sve što je ministarstvo trebalo učiniti je potpisati jedan papir, kojim bi priznali dodatne prekovremene sate odnosno rad predavača u Cekomu u poslijepodnevnim satima, nakon rada s redovnim učenicima. Nažalost to je izostalo. Ministarstvo smatra kako bi predavači s odraslima radili za svog redovnog radnog vremena, što je nemoguće jer tada imaju nastavu s redovnim učenicima, a dobar dio odraslih koji žele prekvalifikaciju ili usavršavanje prijepodne radi – kazao je Seretin za Dravu.info.

Dodajmo kako pojedini predavači već rade dodatno u drugim privatnim učilištima, koja ih uredno plaćaju, no takvi angažmani kroz razne honorare i ugovore o djelu nisu izvedivi u ustanovama poput Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne u Đurđevcu gdje su zaposleni. Ravnatelji se kao poslodavci jednostavno boje ulaziti u “sivu zonu” potpisivanjem takvih dodatnih ugovora sa svojim radnicima bez odobrenja ministarstva.

Bez novca posredno ostala i Županija

Zbog nemogućnosti održavanja edukacije odraslih koju polaznici plaćaju, Obrtnička škola Koprivnica i Strukovna škola Đurđevac ostale su i bez novca koji bi im dobro došao za nabavu raznog materijala pa bi im manje trebala davati Koprivničko-križevačka županija iz svojega proračuna.

– Uvođenje obrazovanja za odrasle koje polaznici plaćaju, našim ustanovama bi omogućilo i dodatni prihod, no sada smo bez toga ostali. Hoće li se išta promijeniti iduće godine, za sada ne znamo. Razgovori se vode, u njima sudjeluje i Koprivničko-križevačka županija, no za ovu nastavnu godinu obrazovanja odraslih kod nas neće biti – zaključio je vidno razočarani Seretin jer je, kako navodi, u izradu 29 programa uložen ogroman trud struke.

Voditelji našeg CEKOM-a će nakon godišnjih odmora kontaktirati ostale CEKOM-e u državi, vidjeti je li ijedan uspio pokrenuti obrazovanje odraslih te kako su riješili plaćanje predavača.

– Šteta da je oprema dijelom neiskorištena, iako je sve plaćeno novcem iz Europske unije. Postoje i vaučeri za besplatnu edukaciju odraslih, zaposlenici su prošli usavršavanje, ali evo cijeli segment stoji jer ministarstvo ne želi s nama sjesti i zakonski definirati kako nastavnicima platiti taj prekovremeni rad – dodao je Seretin.

Slušaj uživo
zatvori