Utorak, 1. listopada 2024.

Delovljani nastupili na 1. Međunarodnom festivalu folklora Rudarska luč

U Senovu u Sloveniji održan je 1. Međunarodni festival folklora Rudarska luč na kojem su nastupili i folkloraši KUD-a Delovi.

Festival je zajednički projekt dva susjedna folklorna ansambla iz Hrvatske i Slovenije: Hrvatske folklorne skupine Oštrc iz Ruda i Slovenske folklorne skupine Svoboda iz Senova.

– Nakon dva desetljeća uspješne kulturne suradnje te ukidanja graničnih kontrola između Hrvatske i Slovenije, nesvakidašnja prilika nastupa u dvije zemlje na jednom festivalu konačno je zaživjela – poručili su organizatori.

Festival je otvorio predsjednik organizacijskog odbora Goran Ivan Matoš, a održan je pod pokroviteljstvom slovenske članice međunarodne organizacije CIOFF, svjetske udruge folklornih tradicijskih skupina.

U programu je sudjelovalo pet folklornih skupina iz pet zemalja: KUD Kole Nedelkovski, Veles-Sjeverna Makedonija, Folkstanzgruppe Frommern Balingen, Njemačka, Grupo folklorico El Pilar Zaragoza, Španjolska, KUD Delovi, Delovi, Hrvatska te FS DKD Svoboda Senovo, Slovenija

U prepunoj kulturnoj dvorani Doma XIV. divizije Senovo članovi folklorne i tamburaške grupe KUD-a Delovi predstavili su se pjesmama i plesovima iz Podravine i Zagorja.

Izvor: Općina Novigrad Podravski

– Delovljani su ponosni što su na poziv KUD-a “Oštrc” iz Ruda sudjelovali na ovoj međunarodnoj manifestaciji i upoznali običaje i tradiciju drugih krajeva, sklopili nova prijateljstva i suradnju te nastavili dugogodišnje prijateljske odnose i suradnju s društvima iz Ruda i Senova. Isto tako na scenu su donijeli djelić svog kraja, upoznali slovensku publiku s tradicijom i običajima Podravine i dostojno predstavili svoje mjesto, Općinu Novigrad Podravski i Koprivničko-križevačku županiju – poručili su iz KUD-a.

Posebnu pažnju privukli su i kašnjaki

U sklopu programa, svi sudionici Festivala pripremili su delicije svog kraja. Tako su i sudionici i posjetitelji mogli kušati i podravske delicije koje su pripremile članice Udruge žene Delovi i KUD-a Delovi.

Uz domaće suhomesnate proizvode i domaći kruh, degustirali su se i ostali podravski autohtoni specijaliteti-pogača s orasima, zlevanka te štrukli s tikvom i sirom. Posebnu pažnju privukli su kašnjaki. Sudionici i posjetitelji s velikim interesom degustirali su ovo za njih nepoznato jelo te pohvalili okus. Vrijedi istaknuti da su kašnjaki u fazi pripreme zaštite kao nematerijalno kulturno dobro.

Slušaj uživo
zatvori