Subota, 5. listopada 2024.

Da, stiže porez na nekretnine! Ministar Bačić: Prije svega za one koje stoje prazne

Novi Nacionalni plan stambene politike po svemu sudeći uključuje i mjeru oporezivanja praznih stanova putem poreza koji se dosada nije primjenjivao na vikendice.

Cilj je natjerati vlasnike 600-tinjak tisuća praznih stanova da ih iznajme i tako ohlade usijano tržište nekretnina na kojem cijene kvadrata lete u nebu, objavio je portal N1.

Država je tako konačno odlučila poslušati struku uvođenjem poreza na nekretnine.

– Razmišljamo o subvencioniranju, ali s druge strane, još važnije, razmišljamo o uvođenju poreza na nekretnine. Prije svega za one koje stoje prazne, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, prenosi N1.

Situaciju u Zagrebu komentirao je Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika.

– Te stanove treba staviti u funkciju. U tom se dokumentu sugerira oporezivanje, da se ti stanovi tretiraju kao vikendica, kao treća nekretnina, ne bi li se stavili u funkciju, ne bi li se stavili na tržište, kazao je.

Ministar financija Marko Primorac već je ranije dao naznačiti da će porez na nekretnine “na mala vrata” biti uveden modifikacijom poreza na kuće za odmor.

– Sada postoji dilema kod pojedinaca, ako se radi o porezu na kuće za odmor, odnosi li se to i na prazan stan u centru nekog grada. Odnosi! Odnosi se na sve objekte i građevina ili dijelova građevina, osim na one u kojima netko živi ili je netko trajno iznajmio, kazao je.

Dodajmo kako Vlada razmišlja i o ukidanju poreza na prvu nekretninu i novim stanovima na principu POS-a, gdje bi model izgradnje novih stanova realizirali u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Slušaj uživo
zatvori