Subota, 20. srpnja 2024.

Članovi Udruge Vendi ovoga ljeta rade na projektu ‘Hrvatska Amazona’

Zbog izuzetnih prirodnih vrijednosti, šire područje Ušća Mure i Drave, koje se naziva i Hrvatska Amazona, sve češće privlači zaljubljenike u prirodu koji je ovdje istražuju.

Riječ  je jednom od posljednjih preostalih sačuvanih sustava nizinskih rijeka u Europi, komadu divljine na rubu Međimurja, Podravine i Mađarske, između Donje Dubrave, Kotoribe i Legrada do Đelekovca. Veći dio ušća je zaštićeno kao Posebni zoološki rezervat Veliki Pažut kod Legrada.

– Cilj je upoznati ovo područje kroz više kreativnih radionica. Tako je prvi korak napravljen  ovih dana kad je Udruga Vendi stigla u posjet jednoj od najočuvanijih kolonija Bregunice u Libanovcu (Lubenovcu) uz Dravu kod Đelekovec, zbog koje je Đelekovec proglašen i prvim selom ptica bregunica u Hrvatskoj, ali i svijetu – objavila je Općina Đelekovec.

Kako navode, ta ptica im pomaže u reguliranju broja komaraca koji su sve više tema u suživota s rijekama. Naime, jedna obitelj bregunica na dan pojede 10 tisuća jedinki komaraca. U jednoj koloniji može biti od nekoliko desetaka do nekoliko stotina parova. Đelekovečke bregunice svoj su ljetni dom našle na obali uz poljoprivredno zemljište koje obrađuje obitelj Puhar. Zbog toga su s općinom Đelekovec i partnerima DRAVA LIFE projekta postigli dogovor kako da se očuvaju njihova staništa.

Izvor: Općina Đelekovec

– Članovi Udruge Vendi će i kroz ljeto raditi unikatne suvenire “Đelekovec – prvo selo bregunica”. Kreativne radionice daju mogućnost da se svaki autor kreativno izrazi onako kako to želi o Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut: kroz književni rad – pjesmom, crticom, kratkim proznim zapisom, intervjuom ili dramskim zapisom, zatim likovnim radom – slikom, skulpturom, crtežom, stripom, karikaturom, nekim suvenirom, glazbom – uglazbljenom pjesmom nastalom na kreativnoj radionici, a možda i nekom zajedničkom pjesmom, foto zapisima – od fotografija u prirodi do dokumentarnih fotografija sudionika te kroz ostale kreativne radove – objavili su.

Cilj radionica je publikacija u kojoj će sudjelovati svi sudionici svaki na svoj način te dobiti osnovnu informaciju o Hrvatskoj Amazoni i Posebnom zoološkom rezervatu Veliki Pažut, kao i prezentirati kreativni doživljaj istog uz radove sudionika.

U fotogaleriji donosimo fotografije s izleta koje su snimili Mladen Međimorec i Krešo Puklavec.

Izvor: Općina Đelekovec
zatvori