Petak, 4. listopada 2024.

ČEKA SE ZAMAGLJIVANJE Dr. Pinter: Postoje učinkovite mjere kojima građani sami mogu suzbiti komarce u svom okruženju

Sezona komaraca u punom je jeku, brojni građani Koprivnice žale se na ove dosadne krvopije.

Kako nam je rekla dr. Danijela Pinter iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, u sklopu dezinskcije komaraca na području Koprivnice u planu je provedba četiri larvicidna i dva adulticidna tretmana.

Napomenula je kako se suzbijanje komaraca i njihovih razvojnih oblika provodi u cilju sprječavanja pojave zaraznih bolesti, zatim nastanka zdravstvenih problema kože izazvanih ubodom komaraca te smetnji pri normalnom odvijanju svakodnevnih aktivnosti.

– Larvicidni tretman provodi se primjenom insekticida i to u obliku granula ili prašiva u nakupinama stajaće vode gdje se voda zadržava dulje od sedam dana. Budući da nakupine vode predstavljaju leglo ličinki komaraca, ovakvim tretmanima se suzbijaju komarci u njihovim najranijim stadijima razvoja. Larvicidne mjere suzbijanja puno su učinkovitije od adulticidnih postupaka što se tiče smanjenja brojnosti komaraca te ih treba prvenstveno koristiti. Adulticidni tretman metoda je suzbijanje krilatica, odnosno odraslih oblika komaraca. Najčešće se provodi postupcima hladnog ili toplog zamagljivanja i to je ono što se u narodu naziva “zaprašivanjem” komaraca – objasnila je dr. Pinter.

Istaknula je da se ovi tretmani provode na ciljanim područjima na kojima je zabilježena povećana brojnost komaraca i služi kao dopuna provedenih larvicidnih postupaka. Dodala je i kako se adulticidni tretmani provode u zoru ili sumrak kada je najveća aktivnost komaraca i to pri odgovarajućim vremenskim uvjetima – brzina vjetra mora biti ispod četiri kilometara na sat, temperatura zraka viša od 15⁰ C te je poželjna povećana vlažnost zraka.

– Kako bi se korištenje biocidnih pripravaka smanjilo na najmanju moguću mjeru, a time i njihov utjecaj na okoliš i korisne insekte, naglasak je uvijek na provedbi sanitacijskih mjera u okolišu. Komarci su kukci za čiji razvoj je neophodna voda, stoga je najbolji način njihovog pravovremenog uklanjanja suzbijanje svih vrsta prirodnih ili umjetnih nakupina vode – istaknula je dr. Pinter.

Naglasila je i da građani mogu poduzeti nekoliko mjera, a one su redovito, dakle barem jednom tjedno pražnjenje ili mijenjanje vode u posudama na otvorenom koje su u upotrebi ili ih prekriti poklopcem. Nastavila je kako je važno ukloniti nepotrebne predmete i posude u kojima se nakuplja voda ili ih okrenuti otvorom prema dolje i to ponajprije kante, limenke, bačve te dječje igračke.

– Važno je održavati ispravnim sustav za odvodnju, drenažu i prikupljanje voda poput uličnih slivnika i kanalizacije. Potrebno je redovito čistiti začepljene krovne oluke, a na ravnom krovu provjeriti zadržava li se kišnica. Važno je i održavati septičke jame te ih držati propisno zatvorenima. jedna od mjera je i redovito izmjenjivati vodu u vazama na groblju, osobito od travnja do studenog, a preporuka je vaze napuniti vlažnim pijeskom. Fontane, ukrasna jezerca i bazene važno je redovito čistiti i uklanjati vegetaciju, zatim čamce držati preokrenutima ili prekrivenima te održavati zelene površine vrtova i dvorišta kako bi spriječili zadržavanje komaraca među zelenilom – pojasnila je dr. Pinter.

Od ostalih mjera, dr. Pinter je istaknula kako se ulice, trgovi, javna i privatna dvorišta, kuće i njihove okućnice, otkriveni tereni i njihovi pripadajući dijelovi trebaju održavati tako da oborinske vode ili vode drugog podrijetla mogu otjecati bez mogućnosti da stvaraju stagnaciju ili baruštinu.

– U okruženjima gdje žive i borave ljudi, poput terasa, vrtova i parkova treba izbjegavati nakupljanje vode uklanjajući svaku vrstu potencijalnog recipijenta za razvoj larvi komaraca, a to su prije svega kante, kantice, bačve i posude. U vrtovima i dvorištima mjesta gdje se nakuplja kišnica treba pregledavati, a posude u kojima se nakuplja voda kao tanjurići ispod vaza za cvijeće te posude iz kojih domaći ljubimci piju vodu treba prazniti barem jednom tjedno i čistiti – dodala je dr. Pinter.
Uz to, ističe da kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova treba pokriti s pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca, a sve spremnike i ostale materijale treba odlagati tako da se izbjegne nakupljanje kišnice. Osvrnula se dr. Pinter i na gume koje se ne upotrebljavaju ili koje su neupotrebljive.

– Svakako ih treba eliminirati. Gume koje se skladište potrebo je isprazniti od eventualnog sadržaja vode, pokriti nepropusnim pokrivalom i preslagivati svakih 15 dana. Nakon bilo koje oborine u razdoblju od maksimalno sedam dana treba provesti dezinsekciju pneumatskih guma koje nisu pokrivene – zaključila je dr. Pinter.

Spomenimo na kraju da je plan Gradske uprave provesti takozvano zamagljivanje komaraca, a kako doznajemo, detaljan raspored ulica i upute bit će predstavljene javnosti u narednim danima.

Slušaj uživo
zatvori