Ponedjeljak, 30. rujna 2024.

Čeka li nas rast cijene ‘struje’? Mikulić: Zbog velike potrošnje uvozimo skupu iz inozemstva

Zbog velikih vrućina koje proteklih tjedana vladaju Hrvatskom, elektroenergetski sustav bilježi iznadprosječnu potrošnju jer se klime ugrađuju i ‘pale’ na svakom koraku.

Kako je nedavno izvijestio HEP, opskrba je stabilna, no početkom srpnja srušili smo višegodišnji rekord.

Dalibor Mikulić, stručnjak za energetiku, o ovome trendu govorio je za HRT u emisiji Studio 4 te podsjetio kako u Hrvatskoj 49,3 posto električne energije dolazi iz domaće proizvodnje, dok je 50,7 posto iz uvoza.

Upozorio je kako to znači da ćemo plaćati uvoznu struju koja je dosta skuplja i to će se, kako kaže, reflektirati na građane Hrvatske.

– Mi imamo 20-ak posto struje iz hidroelektrana, isto toliko iz termoelektrana, 3,2 posto je iz vjetroelektrana i 1,3 iz solarnih elektrana, kazao je.

Umjesto plina – nuklearna elektrana

Na pitanje što je s plinovodom za Dalmaciju, do Dugopolja, za čiju gradnju je država prije deset godina dala više od milijarde kuna, Mikulić je rekao kako se gotovo ne koristi.

– Izgradnja termoelektrane nije prošla 2017. godine na studiji utjecaja za okoliš, pa plinovod gubi svoj smisao, kazao je te dodao kako se jug očito neće plinificirati.

– Slijedi nam povećanje udjela solarne energije i vjetroelektrana, ali će se otvoriti i pitanje nuklearne elektrane, kazao je.

Slušaj uživo
zatvori