Subota, 27. srpnja 2024.

AMBULANTA ZA BOL Dr. Večenaj: Dnevno nas posjeti do 30 pacijenata, najčešće su to starije osobe, ali dolaze i školarci

Dnevno u Ambulanti za bol Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek pomoć potraži između 25 i 30 pacijenata.

Ambulanta je to koja radi četiri puta tjedno i namijenjena je za rješavanje problema s bolnim stanjima, odnosno za rješavanje akutne i kronične boli.

U ovu specijalističku ambulantu najčešće dolaze osobe starije životne dobi, no ima i osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

– Osteoartritis i bolna stanja, razne reumatske tegobe, bolesti mišića i kralježnice su uglavnom bolesti starije životne dobi. Uglavnom imamo srednju stariju životnu dob, no imamo i mlade bolesnike kao što su osnovnoškolci i srednjoškolci, ali to su uglavnom posljedice nekakve prometne nesreće ili glavobolje ili pak nekakva specifična bolna stanja koja se ne mogu riješiti nekakvim jednostavnijim postupcima – rekao nam je tako dr. Josip Večenaj i dodao da u njihovu ambulantu može doći bilo koji pacijent, a može ga uputiti liječnik opće medicine ili neke specijalističke grupacije poput neurologa, neurokirurga ili primjerice fizijatra i to u stanju početne akutne boli ili u kroničnom stanju kad oni više ne mogu naći načina da kupiraju kroničnu bol.

Dr. Večenaj kaže kako su najčešći razlozi zbog kojih se dolazi muskulo-skeletalne bolesti, odnosno degenerativne reumatske bolesti sustava za kretanje.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Otprilike 70 posto pučanstva je osjetilo križobolje pri čemu kod njih dvije trećine ona prođe za 10 dana, a ostali dio su ozbiljniji problemi koji se rješavaju kod nas. Drugi dio problema s kojima pacijenti dolaze je neuropatska bol, odnosno bol živca koju je vrlo teška za liječiti. Treća velika grupacija je zapravo maligna bol. To je bol koja je ili posljedica samog djelovanja raka na određene strukture pa može bit zahvaćen primjerice mišićni, koštani ili živčani dio, ili pak može biti posljedica terapijskih postupaka koji se provode u tijeku liječenja same maligne bolesti – objasnio je dr. Večenaj.

Istaknuo je da provode određene terapijske postupke, a prva linija je farmakoterapija, odnosno pokušava se pronaći način da se anelgeticima proba kupirati bol. Dr. Večenaj napominje kako je pristup individualan i uvijek se nađe nekakva kombinacija lijekova koja zapravo smanji bol.

– Ono što je razlika u liječenju akutne i kronične boli je to da kod akutne boli probate skroz do kraja smanjiti tu bol jer je ona jaka i onesposobljava bolesnika – primjerice, ne može se dignuti ili sagnuti, i to morate brzo rješavati. Ali, kad je u pitanju kronična bol kao kod artritisa ili kronična bol u vratnom dijelu, ti bolesnici imaju dugu bol i ona dugo traje. Kad im smanjimo bol na jednu podnošljivu razinu, to je za njih dovoljno zato što se njihova kvaliteta života popravi 100 posto, bez obzira na to što u daljini oni i dalje osjete bol, ali to nije više ona bol koja im pravi stres i onesposobljava ih kao kod akutne boli – pojašnjava dr. Večenaj.

Govori kako su druga linija blokade koje podrazumijevaju aplikaciju ili anestetika s kortikosteroidom na živac, tetivu, u mišić ili u zglob.

– Kad se pacijentu to aplicira, kod nas mora biti pola sata do sat vremena ovisno o kompliciranosti blokade odnosno anestetika, a kod blokada epiduralnih ili kod blokade živca na kralježnici pacijent mora ostati ipak malo dulje. Usko surađujemo s neurokirurzima koji onda pacijenta koji nije za operaciju pošalju k nama i tada pokušamo kupirati tu bol i to su zapravo situacije u kojima dajemo blokade u kralježnicu, odnosno u samu leđnu moždinu – naglasio je dr. Večenaj.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodao je da postoji i laser terapija, odnosno biofotomodulacija, kojom određene valne dužine djeluju povoljno na smanjenje boli, otok i regeneraciju tkiva.

– Bavimo se i akupunkturom, odnosno metodom tradicionalne kineske medicine. Imate protok energije i ako dolazi do zastoja u tom protoku energije, onda se javlja bol, a na nama je zapravo da uspostavimo taj protok energije i pacijent nema više boli. Od terapijskih primjena akupunkture ovdje uglavnom liječimo bolne sindrome. Akupunktura ima puno šire područje, no mi rješavamo ova bolna stanja i ta terapija se može dobiti na uputnicu HZZO-a pa je besplatna kao i svi postupci koje provodimo – naglasio je dr. Večenaj.

Kazao je i kako postoje stanja kada pacijentima daju dosta velike količine lijekova, i to opioidnih lijekova, a nemaju adekvatni odgovor.

– Tada se može napraviti farmakogenetsko testiranje. Ono je dovoljno napraviti samo jednom u životu i njime se odredi lijek na koji pacijent reagira – zaključio je dr. Večenaj.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori