Utorak, 1. listopada 2024.

Zvonimir Haramija u Zagrebu izložio nove radove, izložba krajem lipnja i u Koprivnici

Koprivnički umjetnik Zvonimir Haramija – Hans nedavno je u sklopu putujućeg ljetnog projekta Art park zagrebačkoj publici predstavio izložbu radova ‘Nove slike’.

Zidovi umjetničke galerije Klet u Ilici 73 oživjeli su tako koloristički intenzivnim i bogatim oblicima Hansovih slika, a u tri dana koliko je izložba bila otvorena, posjetitelji su mogli vidjeti 12 od 16 radova iz ove serije.

– Jako mi je drago što sam imao priliku izlagati u Kleti. To je sjajno mjesto koje vode mladi kreativni ljudi od kojih su mnogi moji dugogodišnji kolege i prijatelji. Mislim da se moja filozofija oko likovnosti najbolje uklapa u njihovu priču što je pokazala i velika posjećenost cijelog vikenda – govori Hans.

‘Nove slike’ po prvi su puta bile izložene u zagrebačkoj Ilici / Snimio Ernest Mazarekić

‘Nove slike’ donose pomak od Hansovog dosadašnjeg načina rada. Njegov opus čine različita djela – od digitalnih ilustracija do murala. Neki radovi su više realistični, neki su stripovski, neki su kolaži, a neki potpuno apstraktni. Nove slike svojevrsna su sinteza svih tih stilova.

– Najveća je razlika to što su oblici više organski, a manje geometrijski. Boje su pomnije odabrane, teksture su više ‘slikarske’ i slojevitije, a kompozicije su puno slobodnije od uglavnom klasičnih kompozicija koje sam koristio do sada, ističe Hans i dodaje kako su slike nastale u zadnja dva mjeseca, dok je skice za njih gomilao godinama.

– Napravio sam stotine skica, a zatim sam birao najzanimljivije i krenuo ih bojati i završavati u digitalnom obliku. Zadnja faza rada je samo slikanje tih skica na platnu i rezultati su često potpuno drugačiji od očekivanog, to jest prva skica olovkom i rezultat – akril na platnu u boji, često su neusporedivo drugačiji. Cijeli taj proces meni je strašno zabavan i nešto je u čemu stvarno uživam, objašnjava.

Teksture su više ‘slikarske’ i slojevitije, a kompozicije su puno slobodnije od onih kakve sam slikao do sada

Hans u zadnje vrijeme uglavnom radi na ilustracijama za razne naslovnice knjiga, manifestacije ili izvođače. Plan mu je nastaviti ovu seriju novih slika dok ne osjeti potrebu za nečim još novijim. Sljedeće mjesto gdje će izložiti ‘Nove slike’ je AK Galerija u Koprivnici u petak, 28. lipnja.

– Otvorila se mogućnost izlaganja ovdje, a budući da će mi to biti 20. samostalna izložba i da je ovo 20. godina otkad samostalno izlažem, odlučio sam napraviti tu ‘okruglu’ izložbu baš ovdje na domaćem terenu, zaključuje Hans.

Pripremila Silva Jambrešić.

 

Slušaj uživo
zatvori