Nedjelja, 29. rujna 2024.

Zastupnik Golubić u Saboru o brzoj cesti do Koprivnice: Brinu me vaši rokovi, lokacijska dozvola još nije izdana

Novoizabrani zastupnik u Hrvatskom saboru Tomislav Golubić (SDP) s govornice je otvorio pitanje izgradnje brze ceste od Križevaca do Koprivnice.

U predizbornoj kampanji je, počeo je, više aktera reklo kako će se u proljeće 2026. godine nakon što bude završena križevačka obilaznica, nastaviti gradnja brze ceste prema Koprivnici.

– Kao nekoga iz te struke brinu me rokovi koje ste si zadali jer, koliko vidim, lokacijska dozvola još uvijek nije izdana, rekao je Golubić.

Dotaknuo se i podravske brze ceste na koridoru od Slovenije do Srbije gdje je, navodi, situacija parcijalno rješavana oko većih gradova, umjesto da sve bude dio jednog velikog projekta koji bi kao TEN-T koridor južno od Drave mogao ostvariti sufinanciranje novcem iz Europskih fondova.

Golubić se zanimao i za cestu od Bjelovara do Đurđevca.

– Ta cesta je nužna jer postojeća državna cesta koja prolazi naseljima nema infrastrukturu koja bi pružala sigurnost pješacima i biciklistima, upozorio je.

Ministar Oleg Butković odgovorio je Golubiću kako će se brza cesta prema Koprivnici graditi.

– Istina je da smo zbog određenih poremećaja uzrokovanih ratom u Ukrajini imali zastoj u nastavku gradnje brze ceste od Križevaca prema Koprivnici, no to sada ide, kao i dio kraka prema Bjelovaru. Nastavak gradnje od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice u fazi je izrade Studije utjecaja na okoliš i idejnih projekata prema lokacijskoj dozvoli. Očekujemo da će to biti završeno ove godine. Ponekad sam i sam frustriran da izrada raznih studija toliko traje, ali puno je subjekata koji sudjeluju u toj proceduri. Po mojoj procjeni ćemo i prije 2026. godine raspisati natječaj za radove za brzu cestu do Koprivnice. Dio do Mađarske kasnije nije nam u prioritetu, pojasnio je ministar Oleg Butković.

Što se tiče državne ceste do Đurđevca, rekao je kako će kontaktirati Hrvatske ceste da tu dionicu stave u prioritete.

Tomislav Golubić rekao je kako nije zadovoljan odgovorom.

– Svima vama lijepo je doći u Podravinu, Koprivnicu i Podravku i povući novac u državni proračun, a kad treba dio vratiti onda je problem. Vi ste ministar u četvrtom mandatu i mislim da znate je li ovo u proračunu moguće ostvariti ili ne. Rokovi mi se sviđaju, ali molim vas da mi ih dostavite napismeno, kako bismo vas mogli vući za rukav, zaključio je Golubić.

Slušaj uživo
zatvori