Nedjelja, 29. rujna 2024.

U nedjelju su izbori za Europski parlament, na 12 hrvatskih fotelja juriša 300 kandidata

Gotovo neprimjetno, u Hrvatskoj se pripremaju izbori za Europski parlament u kojem će naši zastupnici zastupati naše nacionalne interese.

S govornice će u idućih pet godina kretati u boj za narod svoj bilo da se radi o prekomjernom izlovljavanju ribe i prisiljavanju Italije da smanji svoju ribarsku flotu, frižiderima koji “krepaju” dok im čip uputi signal da je garancija istekla ili drugim pitanjima važnima za prosperitet Lijepe naše. Tu su i ostale političke, ekonomske i društvene teme koje podržavaju temeljne vrijednosti Europske unije – poštivanje ljudskih prava, slobode, demokracije, jednakosti i vladavine prava.

Europski parlament po novome broji 720 zastupnika izabranih u 27 država članica proširene Europske unije, sa sjedištem u tri grada: Strasbourgu (mjesto održavanja većine plenarnih sjednica), Bruxellesu (parlamentarni odbori) i Luxembourgu (tajništvo).

Najveći broj zastupnika u parlamentu birat će Njemačka, njih čak 96, Francuska će imati 81 zastupnika dok će Italija birati njih 76. Najmanji broj zastupnika u EU parlamentu imaju Cipar, Luksemburg i Malta – po 6.

Hrvatska će ih imati 12.

Za tih 12 mjesta u Europskom parlamentu u nedjelju će se natjecati 25 lista, točnije 23 stranačke i dvije nezavisne, a na kojima su imena ukupno 300 kandidata.

Za razliku od naših parlamentarnih i lokalnih izbora, sada se cijela Hrvatska tretira kao jedna izborna jedinica.

Informacije o izlaznosti Državno izborno povjerenstvo objavit će u nedjelju u 12 i 17 sati, a prve službene, privremene rezultate izbora znat ćemo oko 23 sata.

 

Slušaj uživo
zatvori