Nedjelja, 29. rujna 2024.

U priobalju sve manje zainteresiranih vatrogasaca, pa ih šaljemo s kontinenta. ‘Plaće su bolje u turizmu’

Južni dio Hrvatske priprema se za požarnu sezonu koja bi zbog visokih temperatura mogla biti zahtjevna, a prema prvim informacijama koje su za poslovni.hr otkrili iz Hrvatske vatrogasne zajednice, tamo zainteresiranih “sezonaca” za vatrogastvo – nema.

Na području priobalnih županija djeluje 37 javnih vatrogasnih postrojbi s ukupno 1585 profesionalnih vatrogasaca i 279 dobrovoljnih društava koja broje više od 4200 ljudi.

– Nažalost, imamo sve više problema s ljudstvom. Broj sezonskih vatrogasaca konstatno je u padu. Lani smo ih u Zadarskoj županiji imali 113, a ove ćemo imati 103 vatrogasca. Zbog toga smo s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, povećali dislokacije snaga s kontinenta, rekao je za poslovni.hr Matej Rudić, zapovjednik vatrogasne zajednice Zadarske županije.

U cijelom HVZ-u svjesni su činjenice da pojedine postrojbe imaju poteškoća s  popunjavanjem broja radnih mjesta, između ostaloga i zbog toga što su u turizmu ili ugostiteljstvu plaće veće, a opasnost manja.

– Primjećuje se smanjeni interes dobrovoljnih vatrogasaca za obavljanje poslova sezonskog vatrogasaca tijekom požarne sezone, iako su u Državnom proračunu putem HVZ-a osigurana financijska sredstva za sufinanciranje plaća 1000 sezonskih vatrogasaca u iznosu od 660 eura po vatrogascu u mjesecu punog angažiranja u periodu od 1. lipnja do 30. rujna. Ostatak iznosa plaće sezonskih vatrogasaca osiguravaju jedinice lokalne samouprave za svoje područje, otkrio je Rudić te dodao kako mladi više mogu zaraditi kao konobari.

Šalje i VZ Koprivničko-križevačke županije

Vatrogasna zajednica Koprivničko-križevačke županije i ove će godine popuniti redove vatrogasaca na “jugu” svojim snagama.

– Riječ je o šest redovnih smjena. Četiri vatrogasca iz JVP Koprivnica uz četiri dobrovoljca idu na Brijune, na Tučepe šaljemo dva profesionalna vatrogasca-vozača bez vozila, dok će na Supetru na Braču biti dvije vatrogaskinje, rekao nam je Zvonimir Habijan, v.d. zapovjednika županijske Vatrogasne zajednice.

Snimio Valentino Štefanek.
Slušaj uživo
zatvori