Utorak, 25. lipnja 2024.

Tomislav Lončar na svoj je dom postavio solarnu elektranu: Što ne potrošim tijekom ljeta vratit će mi se u zimi, a potpora Županije uvelike olakšava ugradnju

Koprivničko-križevačka županija pokrenula je program sufinanciranja ugradnje fotonaponskih elektrana na privatnim kućama, a nedavno su potpisani ugovori s nova 102 korisnika.

Jedan od njih je i Tomislav Lončar iz Koprivnice koji nam je otkrio zašto se odlučio na instalaciju solarne elektrane i kakve uštede očekuje.

– Do odluke o postavljanju fotonaponske elektrane došlo je vrlo jednostavno – znamo da cijene energenata ovise o mnogo čimbenika pa onda počnete razmišljati o alternativama kojima biste si mogli pomoći olakšati život. Počeo sam razmišljati o tome, a dok znate da Županija ima svoj projekt kojim sufinancira čak 50 posto investicije, onda je normalno da se odlučite na tako nešto kako bi si pomogli i dobili 50 posto povrata što uvelike omogućava i olakšava da dođete do solarne elektrane – naglasio je Lončar.

Snimio Tomislav Matijašić.

Važnost energetske neovisnosti

Za sufinanciranje Županije saznao je kroz razgovore s prijateljima, nastavio je.

– Neki su postavili solarne elektrane pa su nas malo uputili kako to sve funkcionira i kako se javiti na natječaj. To je bio jedan od čimbenika da idemo u to priču – otkrio je.

Objasnio je i kakva je procedura s papirologijom, odnosno koliko je teško prijaviti projekt.

– Prvo kod kuće morate vidjeti što sve imate od papira od građevinske i uporabne dozvole, zatim je li sve ucrtano… Onda dok vidite da imate gotovo sve papire koji su potrebni, jednostavno se javite. Trebate potražiti projektanta koji će i projektirati vašu solarnu elektranu, a on će vas dalje putem obrazaca voditi kroz cijelu priču i reći vam kome i gdje se javiti, koje je papire potrebno donijeti i onda se prijavljuje na natječaj Županije – istaknuo je Lončar.

Snimio Tomislav Matijašić.

S obzirom na to da je Lončaru ugradnja fotonaponske elektrane na vlastiti dom bila prioritet zbog neovisnosti o cijenama energenata, ugradio ju je i prije nego što je saznao da je prošao na natječaju Županije.

– Postavili smo nešto veću elektranu nego što je to godišnja potrošnja po izračunu HEP-a koji smo dobili, a trenutno ne mogu potrošiti svu tu količinu struje koju imam u proizvodnji pa se ona šalje nazad u HEP mrežu, a to vam se vraća u cijeni koju je HEP odredio pa si onda prikupite određenu svotu za zimske mjesece dok proizvodnja struje neće biti kao sada tijekom ljeta – kazao je.

Zahvalio je pritom Koprivničko-križevačkoj županiji i pohvalio ju što prepoznaje važnost energetske obnovljivosti.

– Jako je lijepo znati da naša Županija pomaže svojim sugrađanima u vraćanju sredstava i mislim da je to lijep iznos na koji možete računati. To je već treći natječaj koji je Županija objavila i dobro je znati da su svi korisnici koji su se javili na natječaj i prošli, mislim da je to dobar projekt. Zahvaljujem Županiji na povratu sredstava – zaključio je Lončar.

Izvor: kckzz.hr

Potpora iznosi 50 posto od ukupne investicije, a maksimalno 3.000 eura

Koprivničko-križevački župan Darko Koren prilikom potpisivanja ugovora sa 102 korisnika također je istaknuo važnost ovog projekta i podsjetio da je Županija prva pokrenula program sufinanciranja ugradnje fotonaponskih elektrana na privatnim kućama.

– Potpora iznosi 50 posto od ukupne investicije, maksimalno 3.000 eura. Činjenica je da živimo u vremenu skupe energije te su ovakvi načini proizvodnje najbolji put k tome da budemo energetski odgovorniji i samodostatni. I neke druge županije krenule su tim putem s nešto manjim iznosima, ali model koji imamo već treću godinu je optimalan. Naime, iz županijskog proračuna izdvojeno je 300.000 eura – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Gradovi s područja županije također imaju slične potpore, no kako je župan Koren istaknuo, sve se kontrolira.

– Pazimo na to i ne može se dobiti potpora iz dva izvora pa provjeravamo jedinice lokalne samouprave. Trenutno je naša potpora veća, a to su prepoznali i korisnici – istaknuo je.

Smanjenje emisije ugljičnog dioksida

Dodao je i kako je činjenica da se ovakvim načinom proizvodnje električne energije ostvaruju manje štetni utjecaji na okoliš.

– Uz to što sufinanciramo postavljanje fotonaponskih elektrana na privatne kuće, isto činimo i s javnim zgradama. Nije to sada moda i neki trend, nego je riječ o odgovoru na ovo vrijeme u kojem živimo. Zahvaljujući intervencijama države u ovom trenutku sve se drži u okvirima podnošljivosti, ali je pitanje koliko će to dugo moći tako funkcionirati i sigurno će energija biti skuplja i nedostupnija. Upravo zato ovakvim alatima možemo direktno na to utjecati. Sve to shvatili smo na vrijeme pa ćemo program i dalje razvijati. Drago mi je da su svi korisnici shvatili da se putem sufinanciranja može sve lakše realizirati – zaključio je župan Koren.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac poručio je kako je u tri godine ukupno 214 kućanstava koristilo poticajna sredstva.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Korisnici su uštedjeli i smanjili emisiju za 650 tona ugljičnog dioksida, što je velik doprinos vezano uz klimatske promjene i politike dekarbonizacije koje i mi provodimo – zaključio je Štimac.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

Tekst pripremili Adela Zember Antolić, Hana Volenik i Tomislav Matijašić.

zatvori