Srijeda, 26. lipnja 2024.

SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI Sočev: Prošle godine zauzeli smo drugo mjesto po broju darovnih doza

Danas je Svjetski dan darivatelja krvi.

Tim povodom razgovarali smo s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica i Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adelom Sočev.

Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica pokriva teren Grada i okolnih 11 općina. Kao županija poznati smo u Hrvatskoj po broju prikupljenih doza od dobrovoljnih darivatelja krvi.

– Općenito na području županije stojimo jako dobro. Naime, poznato je kako od 2012. godine Koprivničko-križevačka županija prva u Republici Hrvatskoj bila po broju darovnih doza na 100 stanovnika, a u 2022. i 2023. godini zauzela je drugo mjesto iza Osječko-baranjske županije – rekla je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Gledajuću statistiku ravnateljica je istaknula kako je svaki deseti stanovnik Podravine dobrovoljni darivatelj krvi.

Što se tiče najzatupljenije krvne grupe, tu prednjači pozitivna krvna grupa, dok je najugroženija 0 negativ.

– Najviše ima pozitivnih krvnih grupa, a rijetke su one negativne posebno 0 negativ. Svi darivatelji i oni koji to žele biti mogu detaljnije pogledati na stranicama Zavoda za transfuzijsku medicinu trenutne zalihe, odnosno krvi i krvnih pripravaka. Tako da A+ darivatelja ima najviše i sukladno tome ima najviše zaliha, a negativne krvne grupe su najrjeđe i najtraženije – objašnjava.

Spomenimo kako je do sada, u ovoj godini u Klub 100 ušlo četiri osobe. Krajem godine svoje stoto davanje imao je i Mario Švegović.

– Krv sam prvi puta dao 1997. u vojsci. Dosta kolega se tada odlučilo na darivanje krvi, pa tako sam i ja. Od tada redovito dajem – kazao je Mario.

Izvor: GDCK Koprivnica

Spomenimo kako se broj osoba koje imaju 100 i više darivanja približava broju 200, a samo prošle godine na području Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u Klub 100 je ušlo 14 osoba.

Na području cijele županije u 2022. godini prikupljeno je 7278 doza krvi, a već 2023. 7570 doza krvi, što je ipak više nego godinu ranije.

– No ne smijemo zaboraviti da je još 2022. godina bila pod mjerama opreza zbog korone i to nam je uveliko utjecalo na ukupan broj prikupljenih doza krvi. Što se tiče Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica mi smo tu perjanica u županiji. U 2022. godini proveli smo čak 75 akcija u kojima smo prikupili 5088 doza krvi. U protekloj 2023. godini imali smo znatno više akcija, njih 80. Prikupili smo 5242 doze krvi – zaključuje ravnateljica Adela Sočev.

zatvori