Srijeda, 2. listopada 2024.

Stiže nam toplinski val s temperaturama do 40, osvježenje za vikend

Prognostičari za ovaj tjedan najavljuju prvi ovogodišnji, pravi toplinski val s temperaturama do 40 stupnjeva.

Nakon hladnjikavog počeka lipnja, u cijeloj Europi očekuju se temperature iznad 30 stupnjeva, dok bi naše područje moglo osjetiti i one maksimalne, objavio je Severe Weather Europe.

Kako navode, riječ je o fenomenu “toplinske kupole”, koji pojačava toplinske valove nakon dugotrajno stabilnog vremena. Kratko rečeno, kuhat ćemo se kao u loncu s poklopcem, s iznadprosječnim temperaturama. A upravo ovom fenomenu doprinijet će najava stabilnih i toplijih vremenskih uvjeta idućih nekoliko dana.

Trodnevna prognoza za Koprivnicu / Izvor: dhmz.hr

– Prvi značajniji toplinski val trajat će od utorka do subote i to na velikom dijelu europskog kontinenta. Od srijede do petka najtoplija zračna masa stizat će iz pravca Italije prema  zemljama sjeveroistočno, dakle preko Hrvatske prema Mađarskoj i dalje. Upravo na tom potezu očekuju se maksimalne temperature do 40 stupnjeva Celzija, objavili su.

Osvježenje za vikend

Nakon toplinskog vala slijedi “osvježenje” za vikend, no nije riječ o zahladnjenju, već spuštanju temperature na uobičajenih tridesetak stupnjeva. Kako kod takve promjene obično biva, pojedine zemlje središnje Europe moglo bi zahvatiti nevrijeme.

 

Slušaj uživo
zatvori