Subota, 28. rujna 2024.

Redateljica Karla Lulić: Veliko je priznanje sudjelovati na najpoznatijim platformama za razvijanje dugometražnog filma i serija

Put od ideje do filma dug je i nimalo lak, a to najbolje zna koprivnička redateljica i producentica Karla Lulić koja trenutno radi na svom prvom dugometražnom filmu ‘Ogledalo za slavuja’.

Film je jedan od samo šest odabranih međunarodnih projekata koji sudjeluju na platformi poznate Sam Spiegel International Film Lab iz Jeruzalema čiji je fokus upravo na debitantskim dugometražnim filmovima i podupiranju novih talenata.

– Biti odabran iz Fundacije Sam Spiegel nama debitantima je izrazito bitno jer, osim što prođeš veliki proces selekcije, to te stavlja na globalnu mapu autora na koje filmska industrija treba obratiti pozornost, a istovremeno, tvoj projekt distributeri, producenti i prodajni predstavnici filmova procjenjuju kao obećavajući. Kada si odabran za jedan od prestižnih filmskih Labova poput ovog, to daje kredibilitet projektu da se partneri priključe, sufinanciraju ili na bilo koji način sudjeluju, objašnjava Karla.

Sudjelovanje na filmskom Labu

Sam Spiegel International Film Lab podržava odvažne pripovjedače koji dubinski istražuju ljudsko iskustvo u potrazi za svojom jedinstvenom istinom. Karlin dugometražni film ‘Ogledalo za slavuja’ crna je folklor komedija, gorko-slatka ljubavna priča o profesionalnoj narikači Dori koja je najbolja u svom poslu jer kad ona cvili, i mrtvi plaču. No, jednoga dana zakasni na sprovod i plače na krivom grobu. Njena reputacija je sada uništena, a u očajničkoj potrazi za novom gažom plakanja Dora susreće Dundu, čovjeka koji ne može umrijeti.

Veliku ulogu i podršku u procesu stvaranja debitantskog dugometražnog filma, dakle, čine upravo spomenuti Labovi. Jedan takav program traje gotovo čitavu godinu, a na njemu sudjeluju redatelji/scenaristi čiji su projekti u naprednoj fazi pisanja scenarija za prvi ili drugi dugometražni film. Svaki od projekata dobije mentora koji ulazi u samu srž scenarija, detektira probleme i daje alate za njihovo rješavanje, a Labovi su podijeljeni u nekoliko sesija.

– S mentorima radimo na scenariju i usvajamo alate koje kasnije možemo primjenjivati u drugim projektima. Dok radiš na debitantskome filmu takva podrška od profesionalca je izuzetno bitna, a Labovi i fundacije poput ove kompletno financiraju stručno usavršavanje, govori Karla.

Zbog trenutne situacije u Izraelu sve sesije održavale su se online, a nakon svake se dobije ‘domaća zadaća’ na kojoj polaznici rade do idućeg online susreta. Posljednja sesija, i ona najvažnija, rezervirana je za ‘pitching’ ispred etabliranih međunarodnih filmskih profesionalaca te stručnog žirija koji će dodijeliti nagradu u ukupnom iznosu od 70,000 dolara.

– Ti pitching eventi su jako bitni jer nas kao producente uče kako najbolje prodati naš projekt, a istovremeno nas pozicioniraju i zamjećuju u industriji. Isto tako, Sam Spiegel International Film Lab ima najbogatije nagrade i one su namijenjene za produkciju. Naš film trenutno je u finalnoj, devetoj fazi scenarija koji smo razvijali niz godina i sad ulazimo u pretprodukciju. Pripremamo se za snimanje za koje se nadamo da će biti sljedeće godine u ljeti, objašnjava Karla.

Iz Dobrog filma u dobru seriju

Osim filma, Karla radi i na ‘gothic horror’ humorističnoj seriji ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ koja je pak dio Torino Film Laba, također jednog od najprestižnijih filmskih laboratorija na svijetu.

– Sa serijom smo ušli među devet međunarodnih projekata i to nam je jako veliko priznanje, budući da je serija još uvijek u ranim fazama razvoja. Pod Torino Film Labom postoji Torino Series Lab koji je prepoznat po jako velikoj stopi uspjeha, što znači da selektirani projekti gotovo sto posto imaju šansu da se proizvedu. Osim toga, prodajni agenti, distributeri i streaming platforme su jako skloni Torino Film Lab-u jer znaju da on daje veliki vizibilitet i kredibilitet projektu, budući da je tamo teško upasti i više-manje se ide na preporuku. Mi, s druge strane, nismo imali preporuke pa smo ostali iznenađeni što smo upali, govori Karla i dodaje kako već ove subote putuju na prvu sesiju Laba koji će se održavati u Belgiji. Iduća sesija će se održati u rujnu u Madridu, a treća, posljednja i ona najbitnija na rasporedu je u studenome u Torinu kada će se održati finalni pitch pred industrijom i gdje će imati priliku osvojiti nagradu od 10,000 eura.

U razvoju projekta, bilo da je riječ o filmu ili seriji, podrška je izuzetno bitna. Prepoznali su to Grad Koprivnica ali i Hrvatski Audiovizualni Centar.

– Takva nam podrška uvijek puno znači, pogotovo u razvoju projekta. Upravo kroz proces razvoja ideš na filmske Labove, radiš s mentorima, konstantno pišeš i pomičeš svoje granice kreativnosti da postaviš projekt na noge. Ako taj razvoj nije dobro realiziran, projekt pada i ne ostvaruje se. Zbog toga je bitno imati podršku i sudjelovati na ovakvim programima, zaključuje Karla.

Tekst pripremila Silva Jambrešić.

Slušaj uživo
zatvori