Subota, 28. rujna 2024.

Rasinja na udaru bujične poplave, načelnik Kolman: Imamo kanale i akumulaciju, ovo se nije moglo spriječiti

Stanovnici Općine Rasinja pretrpjeli su materijalnu štetu tijekom jučerašnjih pljuskova koji su pokrenuli bujičnu poplavu, no o točnom iznosu prerano je govoriti.

Stanje se jutros smirilo, a kako nam je rekao načelnik Danimir Kolman koji je obišao najteže pogođene lokacije, ovo što se dogodilo je u okvirima elementarne nepogode.

– S obzirom na količinu kiše koja je pala u dva sata, postojeći kanali to jednostavno nisu mogli “progutati”, tako da smo imali dosta tešku situaciju – rekao je Kolman.

Kategorički odbija pomisao da je do poplave došlo zbog neočišćenih kanala.

Danimir Kolman / Snimio Tomislav Matijašić.

– Ne, pa mi imamo i akumulacijsko jezero i ne znam kakav bi to kanal trebao biti da bi mogao preuzeti 36 litara po metru kvadratnom koliko je palo u kratko vrijeme, to je bilo nemoguće spriječiti. Razmišljali smo čak i o proširenju nasipa na akumulaciji, ali nije bilo potrebno jer je taj dio dosta dobro podnio ovu količinu vode. Primjerice, Gliboki nam je u dva sata narastao za tri metra, ali i to je bilo pod kontrolom – opisao je načelnik Kolman.

Dodao je kako će procjena štete početi uskoro, čim završi čišćenje prometnica od velike količine mulja. Prema prvim informacijama, popljavljeno je bilo pet kuća, a nažalost Rasinja je zabilježila i smrtni slučaj tijekom nevremena. Kako je potvrdila policija, riječ je o prirodnoj smrti, a ne utapanju.

>> Policija o pronalasku tijela u Rasinji: Došlo je do prirodne smrti

Dodajmo kako su na području Rasinje djelovala četiri DVD-a, kojima su u pomoć došli kolege iz Torčeca i JVP Koprivnica.

 

Rasinja / Ustupio: Denis Dožaić, Facebook

Rasinja / Izvor: Što vas žulja – Koprivnica, Facebook
Subotica Podravska / Ustupio: Stjepan Burek
Rasinja / Snimio čitatelj.
Rasinja / Snimio čitatelj.
Slušaj uživo
zatvori