Petak, 28. lipnja 2024.

Predsjednik KKOI Domitrović: Osobe koje su tek postale invalidi teško je nagovoriti na bavljenje sportom

Pitanje baviti se sportom ili ne neupitno je i takvi savjeti stižu nam svakodnevno. Nažalost, rijetkima pritom napamet padaju i osobe s invaliditetom u kolicima.

Pripadnike te skupine naše društvene zajednice uglavnom se svrstava u gotovo nepokretne, a dojmu ne pomažu čak ni Paraolimpijske igre. Naime, na tom sportskom okupljanju osobama u kolicima na raspolaganju je tek nekoliko disciplina, među kojima su košarka, mačevanje, ragbi i tenis.

Popis sportova kojima se osobe s invaliditetom u kolicima mogu baviti zapravo je poduži. Tu su streljaštvo i streličarstvo, badminton, kuglanje, dizanje utega, šah, obaranje ruke i biciklizam te brojni drugi sportovi popularniji u inozemstvu, poput jedrenja i hokeja.

U Koprivnici, dio osoba u kolicima svoje sportske aktivnosti provodi u Košarkaškom klubu osoba s invaliditetom. Nastao je prije devet godina na inicijativu sličnog kluba iz Varaždina i trenutno okuplja članove starosti od 14 do 65 godina s područja šireg gradskog prstena. U svojim redovima klub ima i dvije žene, doznali smo od predsjednika Dejana Domitrovića.

Snimio Tomislav Matijašić.

“Nove osobe s invaliditetom” teško je dovesti

Zanimalo nas je i koliko je teško privući nove članove odnosno doći do osobe koja je odjednom postala invalid i uz tragediju koja ju je zadesila, “nagovoriti” je da se povrh svih nedaća počne baviti sportom u kolicima.

– Izrazito je teško osobe s invaliditetom nagovoriti na bavljenje bilo kojim sportom, pa tako i na košarku u kolicima. Nažalost, kod nas je još uvijek uvriježeno mišljenje da se osobe s invaliditetom ne bi trebale baviti ničim. To je potpuno pogrešan stav, baš naprotiv, osobe s invaliditetom morale bi se baviti aktivnostima jer će im to pomoći u socijalizaciji, rekao nam je predsjednik kluba Dejan Domitrović.

Osobe s invaliditetom u kolicima često poistovjećujemo s izuzetno teškom mobilnošću i sjedenjem pred ekranom, no koprivnički košarkaši dokazu da to nije slučaj i da su itekako pokretni.

Je li fizički zahtjevno biti u kolicima i baviti se sportom?

– Život u kolicima je sasvim nešto drugo i jako je teško uskladiti svakodnevne potrebe i obveze koje imamo. To izaziva veće pripreme i planiranje, ali uz dobru organizaciju sve se može ostvariti, kazao je Domitrović te dodao kako se osim košarke, osobe u kolicima rado bave i stolnim tenisom te plivanjem, a u posljednje vrijeme sve je popularniji rukomet.

Snimio Tomislav Matijašić.

Posebna kolica za sport

Sportska invalidska kolica posebno se izrađuju od lakših materijala, imaju dodatni sigurnosni pojas i prepoznatljiva su po ukošenim kotačima zbog veće brzine i stabilnosti.

– Koštaju oko 5.000 eura i nabavljaju se preko zastupnika ortopedskih kuća u Hrvatskoj, a proizvode se u Njemačkoj, Italiji, Turskoj i Španjolskoj, doznali smo.

Takvu opremu osobe s invaliditetom mogu kupiti i same, no njihovi matični savezi i udruge redovito se javljaju na razne natječaje sa svojim programima te primaju pomoć i donacije. Jedan od najvećih pomagača KKOI Koprivnica upravo je lokalna Zajednica sportova.

Spomenimo i kako svi koji žele doći bodriti koprivničke košarkaše u kolicima, to mogu činiti u Sportskoj dvorani Branimir. Dovoljno je pratiti klub na društvenim mrežama, gdje objavljuju vrijeme održavanja turnira, koji počinje u rujnu.

Snimio Tomislav Matijašić.

U Hrvatskoj stotinjak košarkaša u kolicima

U cijeloj državi trenutno djeluje osam klubova, uz napomenu kako klub iz Zagreba i Slavonskog Broda imaju po dvije ekipe, od kojih jednu u prvoj Hrvatskoj ligi, a drugu u drugoj.

– U prvoj Hrvatskoj ligi su ukupno četiri ekipe košarkaša u kolicima i to KKI Zagreb, KKI Brod, KKOI Zadar i KKI Split, a u drugoj šest. To su KKI Zagreb 2, KKI Brod 2, KKI  Varaždin, KKOI Koprivnica, KKOI Kostrena i KKI Šibenik. U Hrvatskoj imamo oko 100 članova koji igraju kosarku u kolicima, doznali smo od Ivice Vujice, predsjednika Hrvatskog saveza košarke u kolicima.

Pripremili Bojan Horvat i Goran Generalić.

zatvori