Subota, 27. srpnja 2024.

Policija jutros pokrenula veliku akciju nadzora prometa. ‘Raste broj poginulih motociklista’

Kako bi se smanjilo stradavanje sudionika u prometu i broj prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama, te povećalo stanje sigurnosti, Policijska uprava koprivničko-križevačka provodi pojačan nadzor prometa.

Akcija je počela jutros, a trajat će i tijekom cijelog sutrašnjeg dana.

– Riječ je o preventivno-represivnoj akciji nadzora takozvane “četiri glavne ubojice u prometu”. Tijekom akcije posebna pozornost posvetit će se nadzoru mopeda i motocikala, nadzoru brzine kretanja, upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola, droga i/ili lijekova, nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa, što uključuje i pravilan prijevoz djece u vozilima i nadzor pravilnog korištenja mobitela, navode u obavijesti.

Očekivano, policijski službenici će sankcionirati i sva druga gruba kršenja prometnih propisa.

Lani smrtno stradalo 76 vozača motocikala

Iz policije podsjećaju kako je tijekom 2023. godine u Hrvatskoj zabilježen veliki porast smrtnog stradavanja vozača i putnika na mopedima i motociklima i to 76 u cijeloj godini, u odnosu na 56 u 2022. godini, što je više za 20 osoba.

Tijekom ove godine, do danas je smrtno stradalo 29 motorista, u odnosu na 21 u istom razdoblju lani.

– Vidljivo je značajno povećanje, kao i da se svaka četvrta smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila na mopedu ili motociklu. Vozači i putnici motocikala i mopeda često i su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju njihovu sigurnost, ali i sigurnost svih drugih sudionika u prometu. Međutim, najčešće zbog svog neodgovornog ponašanja i sami sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede, navode iz policije.

 

zatvori