Subota, 27. srpnja 2024.

POGURANAC Irma Osrečak: Prvi časopis sam prelamala mjesec dana. Danas ga bez problema prelomim u jednoj noći

Irma se još kao dijete kreativno izražavala pisanjem, crtanjem i pjevanjem te je tada govorila da će jednog dana biti grafičar, kao i njen tata.

Roditelji su imali sluha za njenu kreativnost i podržali je u svakom koraku, a svoj put započela je upisom u Graditeljsku školu Čakovec.

Prva generacija web dizajnera

– Tamo se otvorio novi smjer, grafičar web-dizajner i mi smo bili prva generacija web-dizajnera u Hrvatskoj, prisjetila se Irma.

Kasnije je svoje obrazovanje nastavila na Sveučilištu Sjever te stekla vještine u programima koje danas koristi. Uz podršku cijele obitelji, svoju naobrazbu okrunila je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, gdje je stekla titulu magistra grafičke tehnologije.
Oduvijek je željela raditi u struci, ali iznova se svake godine zapitkivala što zapravo želi biti kada odraste.

Kreativan rad ju opušta jer radeći stvara nešto novo / Privatna arhiva

– Nikad se ne smatram dovoljno dobrom pa se moram okrenuti iza sebe i vidjeti da sam napredovala u odnosu na neko prošlo razdoblje, nadovezala se Irma.

Svoje je mjesto pronašla upravo u Multimediji koja je širok pojam i dopušta joj da skače iz medija u medij i spaja ih prema potrebama korisnika pa kada joj dojadi grafički dizajn, odmori se u web-dizajnu i obratno.

Volim sve što me usrećuje, poput kreativnog posla i boravka u prirodi. Ne volim, na primjer, ono zeleno na mladom luku

Ispričala nam je kako je nakon završenog obrazovanja shvatila da joj nedostaje iskustva i hrabro je odlučila otvoriti vlastiti obrt. Sama je tražila klijente i kolege za suradnju te se tako nastavila profesionalno razvijati. Obrt se danas bavi grafičkim uslugama i web-dizajnom – dizajnom logotipa, letaka, etiketa, posjetnica, plakata, pozivnica; dizajnom vizuala za društvene mreže i web-stranice; prijelomom brošura i časopisa, knjiga, obradom dokumenata, prezentacija i fotografija; dizajnom web-stranica, SEO optimizacijom, izradom web-shopa.

Uz Kreativan studio radi u biblioteci kao grafički dizajner, a majka je i troje djece. Kako kaže, to joj pruža mir i stabilnost, a obrt omogućuje slobodu i različite projekte. Kako stati na kraju obavezama nije u njenom dometu jer, kako kaže, obaveze ne odu nikamo, pričekaju nas.

Priroda i društvo

Kreativan posao omogućuje joj da se, radeći, odmara i da stvara nešto novo, tako da voli uzeti laptop u krilo i presjeći monotoniju kućanskih poslova. Trudi se omogućiti djeci puno boravka u prirodi i zaokupiti ih malim kreativnim projektima.

– Nastojim im dati ono što sam i sama primila u djetinjstvu – puno boravka u prirodi; tada pričamo, istražujemo i odmaramo dušu, nadodala je.

Uz sve uspješne projekte naglašava kako joj je najzanimljiviji bio glasilo Prisutnost koji izdaje Hrvatska zajednica Bračnih susreta.

Obrt se bavi raznim poslovima, od dizajna logotipa, letaka, etiketa, posjetnica, plakata, pozivnica do dizajna vizuala za društvene mreže i web-stranice; prijeloma brošura i časopisa, knjiga i fotografija…

– Nisam imala iskustva i prelamala sam prvi časopis mjesec dana. Danas, pet godina kasnije, prelomim ga u jednoj noći, nadodala je.

Uz ljubav prema svom poslu, Irma je s nama podijelila kako voli svog supruga, djecu i širu obitelj. Voli Podravinu i Hrvatsku. Voli svoje prijatelje, ali i druge ljude. Voli prirodu, sport i voli pomagati ljudima.

– Volim sve što me usrećuje, ne volim ono zeleno na mladom luku, priznala je Irma.
Kao najveće izazove u poslu navodi birokraciju i financijska sredstva za opremu i programe. Bez obzira na sve izazove, nada se da će se i njezina djeca ‘zalaufati’ u grafičke ili web- vode.

Kreativan studio i njegov rad možete pratiti na društvenim mrežama Instagrama, Facebook-a i Twitter-a ili starim pozivom na telefon.

Dodajmo kako u Pogurancu, novoj rubrici naših medija, svakog tjedna predstavljamo po jednu tek osnovanu tvrtku, poslovnu ideju ili građansku inicijativu za koju smatramo da je vrijedna naše medijske podrške i to potpuno besplatno.

Pripremila Leona Barešić.

 

zatvori