Subota, 27. srpnja 2024.

POČINJE PUNA ŠUMA ROKENROLA Mihac Kovačic: Koprivnicu brendiramo kao utvrdu alternativne glazbe jer naša renesansa i dalje traje

Sitno brojimo do početka novog izdanja Pune šume rokenrola – najsimpatičnijeg koprivničkog festivala koji će u šumskim prostranstvima Crne gore okupiti četiri sjajna demo benda.

Podsjetimo, riječ je o dvodnevnom obiteljskom festivalu koji je frontmen benda Ogenj Tomislav Mihac Kovačic s nekolicinom prijatelja i entuzijasta službeno pokrenuo prošle godine kako bi, uz pregršt popratnih aktivnosti, na jednoj pozornici mladim glazbenima nadama dao priliku za predstavljanje, stjecanje iskustva te dokazivanje, odnosno osvajanje titule najboljih.

Nakon prošlogodišnjeg uspješnog debija priča ove godine ide dalje i festival će na adresi Rečko polje 1 početi u popodnevnim satima 28. lipnja kada će biti održano natjecanje bendova, dok će zvuci rocka Crnom gorom odzvanjati i 29. lipnja, ali u revijalnom tonu. Kako nam je to rekao Mihac Kovačic, na ovogodišnje izdanje festivala prijavilo se 30-ak bendova, a žiri je za nastupe u petak odabrao njih četiri.

– Teško je “ugurati” puno bendova u raspored pa smo odlučili izabrati četiri benda i za to nam je trebalo nekoliko dana, a svaki bend će svirati 20-ak minuta i to će im biti nastup, no družit ćemo se s bendova i prije i nakon svirke jer volimo vidjeti bend kao cjelokupnu “osobu” – kako se ponašaju izvan pozornice, kako su sve pripremili, kakvi su u komunikaciji… Ponekad su i tehničke stvari bitne. Ne postoji univerzalni recept kako bi bend trebao izgledati, stvari jednostavno trebaju kliknuti – naglasio je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Bendovi su ove godine čvršći i kompleksniji

Dakle, na pozornicu u Crnoj gori stat će La Volpe, Trip to Caldera, Hyper Tidez i Collective Rage. U usporedbi s prošlom godinu, glazba će sada biti malo čvršća i kompleksnija, nastavio je Mihac Kovačic.

– La Volpe je recimo “mekaniji” bend, ali zanimljiv, oni nam dolaze iz Splita. Trip to Caldera pak čine Zagorci koji čvrsto sviraju i meni su se dopali na snimkama. Hyper Tidez je dobar mladi zagrebački hardcore melodic punk bend i jako dobro sviraju te imaju dobru grafiku, a i jako su dobri dečki. Collective Rage čine Varaždinci i isto me iznenadilo kako zvuče, imaju i profesionalan spot… Nadam se će se bendovi iskazati barem toliko dobro koliko na snimkama koje su poslali – istaknuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Nakon četiri nastupa uslijedit će proglašenje pobjednika, a birat će se pobjednik festivala i miljenik publike. Pobjednik izabran od strane publike u suradnji s glazbenim portalima dobit će recenziju budućeg nastupa i albuma te promo fotografiranje. Pobjednik festivala će pak nastupiti na otvaranju RockLive festivala, a isto tako će dobiti recenziju budućeg albuma i nastupa, ali i snimanje jednog singla u studiju kod Benjamina Fabića, bubnjara iz Ognja. Mihac Kovačic rekao nam je da su birali nagrade koje si kao organizatori mogu priuštiti, a s druge strane ono što misle da će bendovima dobro doći.

– Recimo, Dino Šef poklanja fotkanje benda. Prečesto mijenjaš članove benda jer drugačije ne možeš pa ti ponestane fotki i evo, mi sad idemo svirati u Poljsku i Benjamin je na fotografiji, a s nama ide Neven. Ljude sa strane to možda ne zanima, ali meni je bitan i taj vizualni identitet benda, bitna je dobra promo fotka. Recenzija albuma ili nastupa je sve manje ili je to gotovo nestalo, a mi koji sviramo od 2009. ili 2010. godine smo nekad jedva čekali da se nešto takvo objavi. Nikola Knežević će zato pisati recenziju, dok je naš Benjamin odlučio pokloniti znanje i vrijeme u svom studiju za snimanje jednog singla. Tu je i RockLive, organizator Denis Košćak nam je rekao da pobjednički bend našeg festivala treba otvoriti njihov. Super je svirati na RockLiveu, imamo sreću da i Ogenj nastupa u četvrtak dok i pobjednički bend, a ako bendu ne treba živa svirka, onda ne treba niti svirati – najveća i najbolja nagrada bendu je dok svirka svirku veže – istaknuo je.

Punu šumu rokenrola ne čini samo glazbena umjetnost

Natjecateljski dio Pune šume rokenrola počet će pritom u 18 sati i trajati do 20 sati, a prije toga, od 16:30, HDS ZAMP imat će radionicu.

– Sad je prilika da im dođemo s pitanjima što nas muči, što nam daju, zašto nam uzimaju dio tantijema… Pa evo, u petak od 16:30 postavljat ćemo pitanja i sudjelovati u radionici koja će biti o tome što sve glazbenik ili bend prolaze od sobe do pozornice – objasnio je.

Bit će zanimljivo i nakon nastupa bendova jer će, za vrijeme dok će žiri odlučivati o pobjednicima, okupljene zabavljati “KUŠ”.

– Novost na festivalu ove godine je Kazalište u šumi. Dolazi nam Sven Šestak s Ludens teatrom i bit će edukativno i zanimljivo, a sunce će već “lagano” zalaziti. Za predstavu pripremamo i zasebnu malu pozornicu pa će i to biti super. Predstavu nam je izazovno raditi jer ona nije vezana uz glazbu, ali svejedno je umjetnost – poručio je Mihac Kovačic i još dodao da će nakon predstave i proglašenja pobjednika nastupiti Scifidelity Orchestra, a okupljeni će moći i prespavati u Crnoj gori jer je pripremljen kamp.

Snimio Tomislav Matijašić.

S obzirom na to da je riječ o obiteljskom festivalu, tijekom oba dana festivala uživat će i mališani – za njih su organizirane radionice.

– Kod radionica za klince baza je likovno stvaralaštvo i priroda, zatim izrada elemenata ili korištenje elemenata iz prirode. To i je, ali nužno ne mora biti vezano uz glazbu. Glavna misao svega je da Puna šuma rokenrola bude dnevni obiteljski festival. Nemam tu što dodati, dok god ćemo održavali festival, to će biti glavna osovina – dobri bendovi i obiteljski tip druženja – napomenuo je.

Subota za uživanciju

Kad je pak riječ o subotnjem dijelu programa, nastupit će tri benda, dodao je Mihac Kovačic.

– U subotu je bio plan da svira splitski Djigibaoo pa da nakon toga gledamo tekmu i da bude vatreno i pakleno, no to ćemo ipak morati ostaviti za neko drugo nogometno prvenstvo. Subota će biti u opuštajućem i revijalnom tonu uz glazbu i još radionica za klince, ali i rokenrol kviz. Bendove za subotu tražili smo prema našim preferencama, no možda ne stilski ili glazbeno, već frendovski. Djigibaoo je dobar mladi bend s kojim smo se družili u Splitu i Solinu, a ima i nove “stvari”. Svirali su jedne zime u FUNK-u, a ja ih zovem “Neno Belan na steroidima” jer imaju taj dalmatinski zvuk Nene Belana i jako su dobar i čvrst autorski bend. Nastupit će i Dodger Artfool s kojima se puno družimo u Varaždinu, u istoj su izdavačkoj kući kao i mi i imamo puno sličnih pjesama. Za kraj će svirati Ogenj koji će uvijek ostati tu za završetak festivala – to je naš festival i mislim da imamo pravo na taj veto da zatvorimo festival – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osim što je dnevni i obiteljski, Mihac Kovačic je mišljenja da Puna šuma rokenrola mora ostati i demo festival.

– To je festival službeno neobjavljenih bendova koji iza sebe nemaju mašineriju glazbenog showbiznisa. Evo, i zagrebački Superval je počeo prije nekoliko godina i tamo je ludnica. Treba probuditi scenu, a scena u Koprivnici već postoji, hvala Bogu. Recimo, neću ja ovdje dovoditi M.O.R.T. ako on svira na RockLiveu, već ćemo mi probamo “kemijati” neke bendove koje su ili premali za RockLive ili nisu dovoljno zreli za to pa mi na Punoj šumi rokenrola možemo napraviti hommage RockLiveu. Super je to što uz RockLive u gradu postoji još jedan festival i što Koprivnicu stvarno možemo brendirati kao utvrdu alternativne glazbe jer koprivnička glazbena renesansa i dalje traje. Upravo to je bit svega – zaključio je Mihac Kovačic.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori