Subota, 28. rujna 2024.

Počinje Križevačko veliko spravišče. U pripremi vol od 600 kilograma, štruklijada i koncerti

Sve je spremno za 56. Križevačko veliko spravišče, a špelancija pomirbe križevačkih purgera i plemenitih kalničkih šljivara održat će se od petka do nedjelje.

Okosnica poznate manifestacije je predstava pomirbe koju izvode glumci amateri na čelu s redateljem Adamom Končićem, a kao i svaki put, uvedeni su i brojni noviteti.

Sva događanja odvijat će se na ukupno 21 lokaciji u gradu.

Sve počinje tradicionalnim Malim križevačkim spraviščem primopredajom ključeva grada i predstavljanjem programa najmlađih. U večernjim satima, u 20:30 sati nakon svečane povorke 150 sudionika, u 21 sat je otvorenje manifestacije te predstava pomirbe na glavnoj pozornici. Na istu pozornicu akteri se vraćaju ponovno u nedjelju. Nakon današnje predstave slijedi Pivišče, vatromet i koncert Urbana&4 od 22.30 sati.

Subota je rezervirana za svatovskog vola na ražnju od 600 kilograma, dok će lovci spremati specijalitete koje će podijeliti posjetiteljima. U goste dolaze KUD-ovi iz raznih krajeva, predstavit će se povijesne postrojbe Hrvatske vojske, a Večer vina i čvaraka nastavit će se koncertima Gazdi i Vojka V od 21 odnosno 23 sata.

Nedjelja je dan za kreativce uz natjecanje u izradi štrukla, Gvercijadu i plesne programe. Navečer slijedi završnica predstave na kojoj ćemo vidjeti oko čega će se šljivari i purgeri “posvaditi” uz završni koncert Gibonnija.

Dodajmo kako predstavu pomirbe igra 20 amaterskih glumaca u dva dijela, petak i nedjelju.

– ‘Naj govori ko kaj hoće, kome je kaj drago, na tom svetu pajdaški živeti najvekše je blago’. Ovi stihovi ukazuju na veliku vrijednost Križevačkog spravišča koje u svojoj osnovi čuva pajdaštvo i mirenje. Već osmu godinu režiram predstavu s grupom entuzijasta koji će donijeti posebnu radost i veselje te ponos. U petak se predaju ključevi Varoškom sucu, kćerku Varoškog suca snubi sin kalničkog kaštelana koji dolazi sa cijelom svitom u prosidbu te ona uspješno prolazi u veselju i zdravicama po Križevačkim štatutima i tako sve počinje, istaknuo je redatelj predstave Adam Končić.

Zatvoren promet i besplatno parkiranje 

U Križevcima je zbog Spravišća danas od podne za promet zatvoren uži centar grada i tako će ostati do ponedjeljka do 14 sati.

Dobra vijest je kako se za vrijeme manifestacije parking u Križevcima ne naplaćuje u petak i subotu.

Slušaj uživo
zatvori