Nedjelja, 29. rujna 2024.

Počela priprema upisa u srednje škole, više od pola mjesta za strukovne kvalifikacije

Koprivničko-križevačka županija objavila je broj upisnih mjesta u prve razrede srednjih škola kojima je osnivač.

Ukupno će u 51 razrednom odjelu svoje mjesto u klupi pronaći 1166 donedavnih osmaša.

Koprivnica

Gimnazija Fran Galović otvara sedam razrednih odjela i primit će ukupno 168 učenika. U Jezičnoj će biti 24 mjesta, u Općoj 96, Sportskoj 24 te Prirodoslovno.matematičkoj gimnaziji 24.

Obrtnička škola ponudit će devet razrednih odjela s 202 mjesta. U trogodišnjem programu, po osam mjesta prima se za zvanja autolimar, automehaničar, elektroinstalater, elektromehaničar, elektroničar-mehaničar, instalater grijanja i klimatizacije, konobar, ličilac-soboslikar, mesar, monter suhe gradnje, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, strojobravar i vodoinstalater, dok će se kuhara moći upisati dvostruko više – 16. U četverogodišnjem programu, po 24 učenika moći će upisati smjerove tehničar za elektroniku i tehničar za računalstvo.

Srednja škola Koprivnica u 10 prvih razreda imat će 226 novih učenika. Upisuju po 24 farmaceutska tehničara, fizioterapeuta, medicinskih sestara/tehničara, prehrambenih tehničara, prodavača i tehničara nutricionista. Mjesta ima za 22 hotelijersko-turistička tehničara te za 20 ekonomista i isto toliko komercijalista i upravnih referenata.

Križevci

Gimnazija Ivana Kranjčeva otvorit će dva razreda općeg smjera s 48 mjesta. U Zakmardijevoj gimnaziji u Opći smjer moći će se upisati 52 učenika, a Prirodoslovno-matematički 26.

Srednja gospodarska škola u pet razreda primit će ukupno 120 učenika. Upisuju po 24 agrotehničara, mehaničara poljoprivredne mehanizacije i veterinarskih tehničara, po 12 agroturističkih tehničara i poljoprivrednih tehničara-filofarmaceuta te po osam cvjećara, mljekara i poljoprivrednih gospodarstvenika, uz napomenu kako su neki programi trogodišnji, a neki četverogodišnji.

Srednja škola Ivan Seljanec imat će 122 mjesta u šest razrednih odjela. Najviše se prima građevinskih tehničara i strojarskih računalnih tehničara, 24, zatim 20 komercijalista i 14 kuhara. Upisati se može i 11 budućih automehaničara, 10 konobara te nekoliko zidara, pomoćnih kuhara i slastičara kao i prodavača.

Đurđevac

Strukovna škola primit će 202 učenika u devet razreda. Najviše mjesta, po 24, rezervirano je za zvanja tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo, vozač te web-dizajner. Školovati će se moći 14 CNC operatera te po 10 elektroničara-mehaničara, pomoćnih kuhara i slastičara. Manje od deset upisnih mjesta je za zvanja automehatroničar, frizer, kuhar, kozmetičar, stolar, strojobravar, instalater grijanja i klimatizacije, konobar te pediker.

Za medicinsku sestru/tehničara u cijeloj državi upisat će se 1.285 učenika ili 2,83 posto

Podsjećamo kako se učenici prijavljuju i upisuju u I. razred srednje škole u idućoj školskoj godini isključivo elektroničkim načinom preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole srednje.e-upisi.hr, a na temelju natječaja za upis koji raspisuju i objavljuju škole.

Na razini Hrvatske, u srednje škole kojima je osnivač Republika Hrvatska, jedinice lokalne samouprave te jedinice područne (regionalne) samouprave u I. razred redovitog  obrazovanja planira se broj upisnih mjesta za ukupno 45.478 učenika u 2.062 razredna odjela. Od toga, u gimnazijske programe 11.138 učenika u 459 razrednih odjela ili 24,49 posto, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od četiri godine 18.871 učenik u 831 razredni odjel ili 41,49 posto, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine 6.747 učenika u 298 razrednih odjela ili 14,84 posto, u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine 5.047 učenika u 217 razrednih odjela ili 11,1 posto, u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra opće njege/medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina 1.285 učenika u 53 razredna odjela ili 2,83 posto, u programe obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme 109 učenika u 9 razrednih odjela ili 0,24 posto, u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju 890 učenika u 106 razrednih odjela ili 1,96 posto te u programe obrazovanja glazbenih i plesnih škola 1.391 učenik u 89 razrednih odjela ili 3,06 posto.

 

 

Slušaj uživo
zatvori