Četvrtak, 27. lipnja 2024.

PICOKIJADA Ulama-beg ponovno dolazi podno Staroga Grada! Obrana je spremna, picok osiguran

Najveća povijesna, tradicijska, gastroenološka, zabavna i sportska manifestacija ovoga vikenda dolazi u Đurđevac, a podno zidina Staroga Grada ponovno će se začuti stara kletva!

– A vi tamo, pernati junaci, što picekima bojeve bijete, ime PICOKA dovijeka nosili! PICOKIMA vas djeca zvala, a unuci vaši ostat ce PICOKI! – reče mudrošću poražen Ulama-beg i Legenda o Picokima je rođena.

Stara “Legenda” živi u narodu Podravine gotovo pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća kada je Osmanska prijetnja pokucala na vrata pitomog i miroljubivog podravskog kraja.

Dugom opsadom srednjovjekovne utvrde Stari grad Osmanlije su nastojale glađu iscrpiti hrabre branitelje i u tome bi i uspjeli da branitelji nisu na nagovor mudre starice, kao posljednju nadu, iz topa ispalili zadnjeg pjetlića (picoka) na turski tabor. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci, uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade.

Stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!!!

Snimio Ivan Brkić.

Tako su povijesne okolnosti i Legenda postali temeljem za scenski spektakl koji je centralni dio jedne od najstarijih manifestacija u Hrvatskoj – Picokijade.

S tradicijom u srcu, prožeti ponosom, Đurđevčani su kroz gotovo pola stoljeća uspjeli ostvariti izvrstan kulturno-povijesni, folklorni, etnografski, gastronomski, sportski i zabavni turistički proizvod poznat i izvan granica Lijepe naše, kojemu svake godine svjedoči preko 50.000 posjetitelja.

Picokijada je jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnoj Hrvatskoj. Scensko uprizorenje Legende o Picokima pod režijom majstora spektakla Krešimira Dolenčića je jedinstvena priredba i osobit vizualno – zvučni doživljaj, koja oko utvrde Stari grad angažira više stotina glumaca, konjanika i statista s impozantnim zvučnim, vizualnim, pirotehničkim i scenskim efektima

Nastupa više od 3.000 sudionika

Tijekom svake Picokijade, više od 3.000 sudionika nastoji zajedničkim snagama, u više od 40 raznolikih i sadržajnih priredbi, ugoditi ukusu svakog pojedinog posjetitelja. Pritom u uprizorenju “Legende” sudjeluje 300 glumaca amatera.

Ovogodišnja, 56. Picokijada održavat će se u Utvrdi Stari Grad i prostoru oko srednjovjekovne utvrde, Starogradskoj ulici, Trgu svetog Jurja, Gradskom parku, ŠRC-u Vlado Leščan Duspe, Domu kulture i đurđevačkoj Gradskoj tržnici od 21. do 30. lipnja.

Snimio Ivan Brkić.

Kao i prijašnjih godina i ove godine sve posjetitelje očekuje raznolika i bogata ponuda pa je tako predviđeno nezaobilazno održavanje poznatog scenskog spektakla “Legende o Picokima” uz srednjovjekovne tabore, Srednjovjekovni festival te mala scenska vizija “Legenda o Picokima”. Posjetitelji će, između ostalog, moći čuti vrhunske ansamble te posjetiti prezentaciju nematerijalnih kulturnih dobara, likovne izložbe, promocije knjiga i književne susrete, kazališne predstave i koncerte.

Tu su i gastronomski programi: natjecanja u spremanju jela od peradi i dravskih riba “Picoki po piščoke” i “Picoki po ribaj” te starinskih kolača i slastica “Diganke zlevanke i prkači”. Od prošle godine brojni posjetitelji mogu uživati i u novoj gastro ponudi pečenog vola.

Od ostalih programa možemo izdvojiti revijalnu utakmicu Debeli vs. Guravi, noć košarke, teniski turnir, ribička i lovačka natjecanja, biciklijadu te izložbu Najlepši pevci Podravine.

Snimio Ivan Brkić.

Podsjetimo kako je zbog svog nacionalnog značaja, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske stavilo “Legendu o Picokima” pod zaštitu i 2007. godine dodijelilo joj trajni status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Grad Đurđevac je 2008. godine proglašen “Europskom destinacijom turističke izvrsnosti” zahvaljujući prvenstveno “Picokijadi” koja je svakako jedna od pretpostavki razvoja turizma čiji je cilj podizanje nivoa ukupne turističke ponude u đurđevačkoj Podravini. Udruga hrvatskih putničkih agencija i uredništva turističkog magazina “Way to Croatia” 2013. godine dodijelili su Picokijadi titulu Simply the best za inventivnost i kreativnost u turizmu te doprinos razvoju turističke ponude lokalne zajednice u kategoriji najboljih povijesnih manifestacija. Picokijada je 2015. godine osvojila prvo mjesto i Zlatnu povelju kao najbolja hrvatska manifestacija na natječaju “Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”.

– Želja nam je da i ovogodišnja Picokijada zablista još većim sjajem i okupi što veći broj sudionika i posjetitelja u cilju što boljeg razvoja kontinentalnog turizma Lijepe naše – poručili su organizatori.

Nositelji i organizatori manifestacije su Grad Đurđevac i đurđevačka Turistička zajednica pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva turizma, Ministarstva kulture i Grada Zagreba.

 

zatvori