Srijeda, 2. listopada 2024.

INFLACIJI NIŠTA NIJE SVETO Od idućeg mjeseca za 42 posto skuplje mise

Od 1. srpnja vjernici će za misni prilog u crkvama morati izdvajati više, objavilo je nekoliko župa, pozivajući se na odluku Hrvatske biskupske konferencije.

Misni stipendij će umjesto dosadašnjih 7 eura biti 10 eura, što je rast od 42 posto.

Odluka je, kako navode pojedine župe, donesena na izvanrednom zasjedanju HBK održanom 6. lipnja ove godine, no kako smo se i sami uvjerili, o iznosima u javno objavljenom priopćenju nema ni slova.

– Promjena visine misnog priloga – Hrvatska biskupska konferencija donijela je na svom zasjedanju, 6. lipnja ove godine, odluku o promjeni iznosa misnog priloga u Republici Hrvatskoj. Tom odlukom, misni stipendij iznosi od 1. srpnja 2024. 10,00 eura, umjesto dosadašnjih 7 eura, između ostaloga je diskretno navela u svojoj objavi na društvenoj mreži župa u Viljevu.

U priopćenju Hrvatske biskupske konferencije nakon izvanrednog zasjedanja navodi se tek kako su biskupi raspravljali o nastupima crkvenih osoba u medijima te zaključili da treba poboljšati komunikacije i javno predstavljanje crkvenih stavova i aktivnosti.

U međuvremenu, nekoliko nacionalnih medija prenijelo je kako im je HBK potvrdila odluku o skupljim misama odnosno misnom stipendiju.

Podsjećamo i kako je posljednji puta povećanje nagrada svećenicima stupilo na snagu početkom 2023. godine, s uvođenjem eura.

Slušaj uživo
zatvori