Petak, 28. lipnja 2024.

NEDOVOLJNO PREPOZNAT PROBLEM Celijakija pogađa jedan posto populacije, a znači doživotno nepodnošenje glutena

Celijakija je kronični poremećaj imunosnog sustava koji pogađa oko jedan posto populacije, a karakterizira je doživotno nepodnošenje glutena u prehrani.

Bolest uzrokuje upalno oštećenje sluznice tankog crijeva što dovodi do atrofije sluznice te može izazvati ozbiljne komplikacije ako se ne liječi.

Ipak, svijest o ovome problemu i dubinsko poznavanje problematike još uvijek nije na poželjnoj razini među zdravstvenim djelatnicima u Hrvatskoj. Istaknuto je tako na nedavno održanom multidisciplinarnom stručnom skupu ‘Celijakija u odraslih: nedovoljno prepoznat javnozdravstveni problem’ u organizaciji Hrvatskog društva za kliničku prehranu Hrvatskog liječničkog zbora, prenosi Hina.

Liječnice obiteljske medicine Venija Cerovečki i Ana Mašić Prpić u svojem su predavanju istaknule su kako se u populaciji od 2000 pacijenata za koju skrbi obiteljski liječnik, s obzirom na prevalenciju celijakije u Hrvatskoj i svijetu, može očekivati 20 pacijenata s neliječenom celijakijom.

– Neliječena celijakija smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od komplikacija i malignih bolesti. Prepoznavanje i probir treba provoditi prema gastroenterološkim smjernicama. Timski i interdisciplinarni pristup, uz dobru komunikaciju između liječnika i pacijenta, ključan je za unapređenje skrbi i kvalitete života oboljelih, ističu liječnice.

zatvori