Nedjelja, 29. rujna 2024.

Liga protiv raka u središtu Koprivnice, Lukić Suknaić: Građane muči nedostatak specijalista

Diljem Hrvatske održava se Dan otvorenih vrata udruga, a prometno je i u središtu Koprivnice gdje se predstavlja županijska Liga protiv raka.

Cilj manifestacije je informiranje javnosti o radu udruga u lokalnoj i široj zajednici. Kako navode organizatori, to je prilika građanima za sudjelovanje u brojnim kreativnim radionicama, predavanjima, predstavama i akcijama, te za upoznavanje s različitim društveno korisnim projektima i programima, ali i mogućnostima volontiranja u udrugama.

Snimio Goran Generalić.

Predstavnici Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije građane su upoznali s projektom “Zajedno protiv pušenja”, koji obuhvaća srednjoškolce na području cijele županije, koji vodi Irena Tišljar iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva. Tu je i posudionica pomagala koju vodi Katarina Martinčić te projekt “Spriječimo rak vrata maternice” kroz koji educiraju roditelje i starije osnovnoškolce o spolno prenosivim bolestima te cijepljenju protiv HPV-a. Predstavljen je i projekt “Mala liga protiv raka” u čiji rad su uključeni učenici nekoliko Osnovnih škola s područja cijele županije.

– Nastojimo raditi na preventivi, a što se tiče naših ljudi na ovom prostoru, mogu reći da su dosta savjesni, no to bi trebalo biti puno bolje. Kako čujemo, najviše ih muči dostupnost zdravstvene zaštite, nedostatak specijalista i duge liste čekanja. Koliko možemo, uključujemo se u rad s onkološkim bolesnicima – otkrila nam je predsjednica Lige Andreja Lukić Suknaić.

Snimio Goran Generalić.

Na pitanje trebaju li se i zdrave osobe javiti za preventivni sistematski pregled, predstavnici Lige navode kako je to nužno, pogotovo u slučaju da je u obitelji osoba imala nekoga tko je imao rak.

– Prva adresa je obiteljski liječnik gdje treba iskreno i otvoreno govoriti u bolestima u obitelji kako bi struka procijenila kada i gdje će vas pozvati na preventivni pregled – kazala je Lukić Suknaić te napomenula kako je osnova, naravno, zdrav način života s puno kretanja i pravilnom prehranom.

Podršku akciji dala je i Koprivničko-križevačka županija.

– Županijska liga protiv raka je aktivna, pogotovo u ovom preventivnom djelovanju i sve njezine članice skreću ljudima pažnju i pozivaju ih na preventivne preglede. Županija podržava rad svih udruga, a pogotovo zdravstvenih, jer nam je bitno da zdravstveni sustav rasteretimo. UPravo preventivni pregledi znače puno ljudima koji na vrijeme otkriju bolest jer se može puno lakše izliječiti i ono što je najbitnije, nema smrtnog ishoda – kazao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Snimio Goran Generalić.

Dodajmo i projekt “Ligin vjenčić”, kojim Liga želi ukazati na ekološku važnost projekta sa ciljem jačanja svijesti o korištenju električnih lampaša na grobljima, umjesto plastičnih koji se bacaju. Pozvali su sve da umjesto trošenja novca na potrošne klasične lampaše, kupuju one električne koji traju, a razliku doniraju Ligi za potrebe bolesnika.

Slušaj uživo
zatvori