Četvrtak, 3. listopada 2024.

Knjižnica izdala dvije nove e-knjige, urednica izdanja je Dijana Sabolović Krajina

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović iza sebe ima 10-ak objavljenih knjiga u tiskanom ili elektroničkom obliku, a najnovije su dvije e-knjige – “Koprivničke priče 2” i “Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u vrijeme pandemije bolesti COVID-19” čija je urednica knjižničarska savjetnica Dijana Sabolović-Krajina.

– Nakon “Koprivničkih priča 1” iz 2021. godine koje su okupile 10 najboljih kratkih priča s prva dva kreativna literarna natječaja objavljena je nova e-knjigu “Koprivničke priče 2”. Sadrži 20 najboljih kratkih priča koje su u protekle tri godine pristigle na kreativne natječaje o temama strah u Koprivnici (2021.), pravda i nepravda u Koprivnici (2022.) i nostalgija u Koprivnici (2023.). Priče se razlikuju po stilu pisanja, motivima, žanru, pristupima i kreativnim obradama zadanih tema. Međutim, svima je zajedničko jedno, a to je grad Koprivnica kao mjesto u kojemu se zbivaju radnje priča. Zanimljiv dodatak knjizi čine ilustracije talentirane gimnazijalke 3. razreda Pije Marije Crnković inspirirane nagrađenim pričama Zorana Odžića – objasnila je Sabolović Krajina.

Nadalje zbornik “Knjižnične usluge za osobe s teškoćama čitanja u vrijeme pandemije bolesti COVID-19” sadrži 10 stručnih radova nastalih na temelju izlaganja sa stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji je održan u organizaciji knjižnice 2021. godine.

– Radovi odražavaju različita gledišta o pristupačnosti knjižnica osobama s teškoćama čitanja u kontekstu pandemije bolesti COVID-19 te daju međunarodnu, nacionalnu i lokalnu perspektivu pristupačnosti knjižnica. Iz njih se može zaključiti da su zahtjevni uvjeti rada u vrijeme društvene i zdravstvene krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 za knjižničare bili izazov koji je otvorio nove prostore promišljanju postojećih modela rada s korisnicima. Zbornik može poslužiti za strateško predviđanje djelovanja i otpornosti knjižnica u sličnim kriznim situacijama – zaključila je Sabolović Krajina.

Slušaj uživo
zatvori