Utorak, 25. lipnja 2024.

INTERVJU Načelnik Vrabelj: Ne gledamo samo na financijski aspekt, već i na poboljšanje demografske slike općine

Općina Koprivnički Ivanec iz godine u godinu raste na svim područjima.

Povodom obilježavanja proslave Dana općine Koprivnički Ivanec razgovarali smo s načelnikom Zoranom Vrabeljom o aktualnostima u općini, realiziranim projektima te samoj proslavi Dana općine Koprivnički Ivanec koja će obilovati uistinu bogatim i raznolikim sadržajem.

Načelniče, koliko se općina Koprivnički Ivanec promjenila u posljednje tri godine?

– Gledajući unatrag ove tri godine danas se na općinu gleda puno pozitivnije iz svih aspekata, od društvenog do političkog, a sav taj rad u protekle tri godine, od jedinstveno-upravnog odjela pa do svih onih koji su nam pomagali rezultirao je time da je općina iz kategorije nerazvijenih ušla u razvijene. Povećali su se općinski prihodi i povukli smo financijska sredstva iz europskih fondova koja su se unatrag ove tri godine približila brojci od 3.000.000.00 eura od kojih su neka već iskorištena i koja će tek biti iskorištena s obzirom da su veće donesene odluke i potpisani ugovori te se u konačnici čekaju samo raspisivanje nabava i konačni radovi. Nikad do sada nije bilo povučeno toliko sredstava iz europskih fondova tako da s tog aspekta mogu biti zadovoljan, a naravno ne gleda se samo na financijski aspekt općine i koliko se radilo nego nam je drago da se poboljšava i demografska slika općine, što je vidljivo iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec.

Ustupio Zoran Vrabelj

Dodao je kako se mnogo mladih obitelji doselilo ili se planira doseliti na područje općine, a posebno se to vidi po programima u kojima se potpisuju poticaji za mlade obitelji, za njihovu izgradnju kuća, kupnju, dogradnju i rekonstrukciju istih te istaknuo faktore koji su općinu Koprivnički Ivanec doveli u kategoriju razvijenih općina – povećanje osobnog dohotka po glavi stanovnika, broj rođenih i umrlih te stupanj visokog obrazovanja cijelog kraja.

Koje ste projekte uspjeli realizirati u proteklih godinu dana?

U proteklih godinu dana realizirali su se mnogi projekti, neki veći neki manji, a svakako broj jedan je izgradnja novog dječjeg vrtića koji je najveći projekat koji se ikad odvijao na našem području, iznosio je oko 1.500.000.00 eura. Oko pola milijuna eura dobili smo od europskih fondova, a prijavili smo se i na manje natječaje iz kojih smo uspjeli povući neka sredstva i to je evo jedan od najvećih projekata koji se odvijao u trideset i jednogodišnjoj povijesti općine Koprivnički Ivanec. Istaknuo bih i fazu 1 pješačke staze ulice Braće Radić, a ono što je također jedna od krucijalnih stvari je i asfaltiranje kolnika županijskog dijela ceste – ulice Matije Gupca i ulice Braće Radić. Projekti koji su još i prije započeli, a završeni su ove godine su rekonstrukcija sportskog objekta u Koprivničkom Ivancu gdje su kompletno obnovljene svlačionice, postavljani su reflektori na malonogometnom igralištu s umjetnom travom, također je obnovljen i sportski objekt u Kunovcu, a nabavili smo i novo vozilo za potrebe DVD-a Kunovec te zamijenili sprave na igralištu kod dječjeg vrtića u Koprivničkom Ivancu. Poslije vrtića svakako drugi po redu najveći financijski projekt u povijesti općine je rekonstrukcija sportskog objekta u Goričkom za koji su nam odobrena sredstva iz EU fondova u iznosu od 100 posto, dobili smo građevinsku dozvolu i sad čekamo potpisivanje ugovora i krajnje raspisivanje nabave ovog projekta vrijednog oko milijun eura. Na sportskom objektu Goričko planira se kompletna obnova, gradit će se atletska i teniska staza, odbojkaško i dječje igralište, punionice za električne bicikle i poligoni za vatrogasce, a uz to odobren nam je i natječaj za kompletnu izgradnju novog dječjeg igrališta u Pustakovcu koje će se graditi kraj nogometnog igrališta, a za koje smo dobili oko 22.500.00 eura i postavljat će se nova igrala za djecu i nova ograda.

Razne udruge pridonijele su prosperitetu vaše općine, možete li nam izdvojiti neke od njih i koliko one pridonose promociji općine?

Udruge su žila kucavica svake općine, dužnost je svakog općinskog načelnika poticati te udruge na motivaciju za daljnji rad jer one osim velikog humanitarnog, socijalnog i sportskog aspekta pridonose zbližavanju ljudi i stjecanju novih prijateljstava. Na području općine imamo udrugu žena Crvena ruža iz Botinovca, Srca Kunovca iz Kunovca i Ivanečko srce iz Koprivničkog Ivanca i one se sve odazivaju na humanitarne akcije, prezentiraju naše domaće kolače i proizvode, sade cvijeće te su stvarno marljive i pomažu u svim aspektima društvenog života općine Koprivnički Ivanec. Naši branitelji uvijek sudjeluju u Danima općine, ispeku se ribe za sve posjetitelje i to se uistinu cijeni, a tih nekih 30-tak članova također organizira razna druženja, sportske susrete, akcije i manifestacije kao što je recimo prvomajska Gulašijada. Imamo i četiri nogometna kluba u općini koja potiču sportski život, dovode mještane naše općine na utakmice da se malo podruže i pozabave, odmaknu se od neke svakodnevnice i stresa, a imamo i školu nogometa koja okuplja nekih 50-tak djece te  ribolovni klub ŠRK Patuljan koji napreduje svake godine i počeo je osvajati trofeje. Zahvalan sam i sponzorima koji dodatno financiraju naše udruge uz sredstva koja izdvaja općina, a u zadnje tri godine smo podigli sredstva za nekih sedamdeset do osamdeset posto te uložili oko 700.000.00 eura u sportsku infrastrukturu. Smatram kako udruge imaju veoma važan aspekt u društveno-socijalnom, sportskom i socijalnom aspektu te napominjem da bez naših udruga nema života u selima. Tu su i vatrogasci koji su jako bitan aspekt života u općini, posebno kada treba izlaziti na teren i kada treba štititi ljude i imovinu. Na području naše općine imamo četiri DVD-a na čelu s vatrogasnom zajednicom općine, tako da smo bogati s udrugama.

Načelnik je istaknuo kako je iznimno ponosan na udrugu Društvo izvornog folklora Koprivnički Ivanec koja promovira kulturu, ples i Ivanečki vez koji je nematerijalno kulturno blago na koje su svi mještani iznimno ponosni.

Ustupilo DIF Koprivnički Ivanec

Dodao je i kako jako puno djece već sad u mlađim kategorijama uči plesati i svirati, a stariji članovi kao i oni mlađi promoviraju Ivanečki vez na raznim manifestacijama diljem Hrvatske, ali i šire, pa su tako bili u Njemačkoj, Sjevernoj Makedoniji, Luksemburgu, Francuskoj, Belgiji, Slovačkoj, Latviji…

Bliže se Dani općine Koprivnički Ivanec, koliko će trajati i što biste izdvojili iz programa?

Dani općine trajat će od 15. do. 30. lipnja, a prvi dan imamo nekoliko događanja, 25. obljetnicu udruge branitelja i proslavu 50. obljetnice postojanja udruge žena Srca Kunovca, dok 16. lipnja imamo općinsko vatrogasno natjecanje nakon kojeg slijedi revijalna utakmica između starih i mladih, a za djecu će biti pripremljeni napuhanci i sve to će se održati u Botinovcu. Pokazno-vatrogasna vježba održat će se 21. lipnja u osnovnoj školi u Koprivničkom Ivancu gdje će naši vatrogasci pokazati svoju spremnost, a 22. lipnja  imamo i nogometni turnir u sklopu Škole nogometa Koprivnički Ivanec gdje se svake godine okupi oko tristotinjak djece. 22. lipnja će se također održati ribičko natjecanje u naselju Pustakovec s početkom u 7 sati ujutro, gdje će biti mali bazen kod kojeg će mališanima članovi ribičkog društva pokazati kako se love ribe, koje sve vrste riba postoje te će se svi posjetitelji moći probati ribu. Također će za najmlađe biti pripremljeni napuhanci, a navečer nas očekuje koncert Zlatka Pejakovića koji će se održati iza Društvenog doma u Koprivničkom Ivancu s početkom u 21 sat.

Snimio Tomislav Matijašić.

Načelnik Vrabelj izdvojio je još nekoliko točaka programa predviđenih za nedjelju 23. lipnja, pa će se tako u jutarnjim satima održati sveta misa u crkvi svete Barbare u Kunovcu, a nakon mise održat će se koncert AD Gloriam Brass koji čine članovi zagrebačke filharmonije i HNK u kojem svira i sumještanin Mario Lončar.

Isti dan, s početkom u 15 sati u Koprivničkom Ivancu održat će se prezentacija udruga  općine Koprivnički Ivanec, branitelji će tradicionalno ispeći ribe i podijeliti mještanima i posjetiteljima, vatrogasci će pokazati svoju opremu te će se održati nagradna tombola u organizaciji Savjeta mladih općine Koprivnički Ivanec, a najavio je i dvije svečanosti.

– U 17 sati održat će se svečano otvaranje dječjeg vrtića, a nakon toga, u 18:30 održat će se svečana sjednica Općinskog vijeća. Nakon sjednice, točnije oko 20 sati uslijedit će tradicionalno paljenje ivanečkog krijesa – Ivanečko predvečerje, a posjetitelje će zabaviti tamburaški sastav Fijaker – dodao je.

Spomenuo je i tradicionalnu budnicu, koja će se održati u ponedjeljak, 24. lipnja u 5 sati ujutro, u 11 sati je misa i polaganje vijenaca u Koprivničkom Ivancu, a navečer će se održati nogometna utakmica između nogometne reprezentacije općine Koprivnički Ivanec i NK Slaven Belupo na igralištu u Koprivničkom Ivancu dok će dan završiti organiziranim praćenjem nogometne utakmice Europskog prvenstva između Hrvatske i Italije koja će se pratiti pod šatorom iza Društvenom doma u Koprivničkom Ivancu.

Posljednja dva dana proslave Dana općine Koprivnički Ivanec rezervirana su za manifestaciju Dani cvijeća koje organizira Udruga žena Ivanečko srce te proslavu 90-te obljetnice postojanja DVD-a Botinovec koja će se održati u Društvenom domu u Botinovcu.

Za kraj, upitali smo načelnika Vrabelja koju poruku bi poslao mještanima svoje općine?

Mogu obećati da ćemo se potruditi nastaviti dalje sa novim investicijama, očekujemo da ćemo dobiti suglasnost za novu dvoranu za školu u Koprivničkom Ivancu te da ćemo nastaviti razvijati našu općinu. Svi mještanima prije svega želim zdravlja i da si međusobno pomažu i poštuju jedni druge te im želim im sretan Dan općine i blagdan svetog Ivana Krstitelja. Svim Ivanama, Ivankama, Ivanima i izvedenicama imena Ivan želim sretan imendan, a čestitam i svim dobitnicima povelja i zahvalnica na njihovom trudu i zalaganju jer postoji razlog zašto su ih baš oni zaslužili.

zatvori